Upravljanje inicijativama socijalne inkulzije – trening za nevladine organizacije

U okviru projekta SOCIETIES, Caritas Srbije organizovao je 13. i 14. novembra trening na temu „Upravljanje inicijativama socijalne inkluzije“.

Cilj treninga bio je unaprediti znanje i veštine nevladinih organizacija za uspostavljanje programa socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim poteškoćama. Tokom treninga učesnici su imali priliku da steknu znanje o dobro uspostavljenim međunarodnim modelima socijalne inkulzije i da nauče da prepoznaju i upravljaju socijalnim i organizacijskim preprekama za inkluziju ranjivih kategorija.

Na treningu je učestvovalo 12 predstavnika 8 različitih nevladinih organizacija, koje deluju na području zaštite prava i poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama u Srbiji.

Treneri Filippo Rapisarda i Martine Vallarino iz organizacije Psicologi per i Popoli nel Mondo iz Italije predstavili su značenje i različite modele socijalne uključenosti, kao i načine dizajniranja inkluzivnih usluga i programa, a pored toga podelili su i svoje iskustvo o vrstama i načinima upravljanja inicijativama socijalne inkluzije u Italiji.

Tokom treninga učesnici su imali priliku da predstave jedan projekat/inicijativu socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom i/ili osoba s mentalnim poteškoćama, na osnovu kojih su potom rađeni predlozi i strategije za dalje upravljanje i unapređenje ovih projekata i inicijativa.

Projekat SOCIETIES ima za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština i da doprinese socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i mentalnim smetnjama, kroz primenu EU standarda u jugoistočnoj Europi. Projekat se sprovodi u 5 zemalja jugoistočne Europe, uz podršku stručnjaka iz Italije i Bugarske.