Pokazna vežba evakuacije u OŠ “Radivoj Popović” – Zemun

Najbitniji deo prevencije i pripreme za prirodne katastrofe, jeste edukacija i uvežbavanje aktivnosti koje su neophodne u cilju samozaštite. Jedna od tih aktivnosti jeste i vežba evakuacije koju sprovode pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica. Danas, 27. oktobra 2017. godine u saradnji sa Vatrogasno-spasilačkom jediniciom Zemun, Sektorom za vanredne situacije i Osnovnom školom za decu sa smetnjama u razvoju “Radivoj Popović” iz Zemuna, održana je pokazna vežba evakuacije dece iz škole u slučaju nastanka zemljotresa. Tokom vežbe vatrogasci spasioci su iz četiri učionice evakuisali 15 učenika u pratnji 6 nastavnika.

Po završtetku vežbe đaci, stručno osoblje škole, kao i roditelji učenika mogli su da se upoznaju i druže sa vatrogascima spasiocima. Učenici su tu priliku iskoristili da se slikaju obučeni u zaštitnu opremu vatrogasaca, kao i sa samim vatrogascima. Pojedinima su vatrogasna vozila bila zanimljivija i vreme predviđeno za druženje su iskoristili da se slikaju u kamionu.

Treći deo današnjeg druženja sa pripadnicima vatrogasno-spasilačke jedinice je bio predviđen za igru tokom koje su učenici, ispumpavajući vodu iz brentača pogađali konzervu, uvežbavali način gašenja požara. Kroz igru oko pedeset učenika upoznalo se sa vatrogascima spasiocima, njihovom opremom i metodom gašenja požara.