U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i članovi Eko-sekcije. Logističku podršku pružili su Opština Vrbas koja je preko “JKP Standard” dala na raspolaganje dva bagera koji su čistili deponiju i Mesna zajednica Kucura, koja je obezbedila dva kamiona za odvođenje smeća. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kucura su pored toga sve vreme dovozili vodu i zalivali zasađene sadnice. Tokom akcije, u roku od dva dana odveženo je ukupno 25 velikih kamiona smeća i zasađeno oko 600 sadnica Paulovnije. U akciji je učestvovalo preko 100 osoba.

Aktivnosti u cilju obeležavanja Svetskog dana smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa nastavile su se na teritoriji Opštine Vrbas tokom cele nedelje. Tako je 16. oktobra u prostorijama Caritasa Apostolskog Egzarhata u Kucuri, održana radionica za poljoprivrednike, udruženje malinara, kao i druga udruženja, predstavnike mesne zajednice i lokalno stanovništvo na temu “Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa”. Radionicu je vodila  Dragana Ostojić – menadžer civilne zaštite.

U osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” 17. oktobra Dobrovoljno vatrogasno društvo Kucura izvelo je nekoliko vežbi gašenja požara i spasavanja, u kojima je učestvovalo preko 200 đaka. Tokom ovog događaja direkorka škole pokazala je interes da se u drugom polugodištu radionice o elementarnim nepogodama organizuju za sve đake ove škole.

18. oktobra u prostorijama Ekološkog pokreta Opštine Vrbas održan je okrugli sto na temu “Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda”. Caritas Apostolskog Egzarhata je ovom prilikom predstavio dosadašnje akcije na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, a zatim je usledila razmena iskustava među organizacijama i udruženjima koje imaju slično polje delovanja. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ekokološkog pokreta Vrbas, Udruženja mladih KUM, Udruženja zemljoradnika, malinara, kao i predstavnici Crvenog krsta. Zaključak ovog događaja je da je mnogo urađeno, ali da je potrebno više raditi na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda na teritoriji Opštine Vrbas, kroz zagovaranje i edukaciju stanovništva.