Forum Caritasa Evropa o organizacionom razvoju održan u Beogradu

Od 3. do 5. oktobra u Beogradu, u organizaciji Caritasa Evropa, održan je forum organizacionog razvoja, koji je okupio pedesetak predstavnika nacionalnih organizacija Caritasa iz svih krajeva Evrope. Forum je bio posvećen temama upravljanja znanjem, mapiranju usluga i novom programu solidarnosti mreže Caritasa za institucionalno jačanje.

Tokom foruma organizovano je istovremeno nekoliko radnih sastanaka različitih radnih grupa: Radne grupe za upravljanje znanjem, Radne grupe Caritasovog razvojnog fonda, Grupe za socijalnu ekonomiju, kao i Upravnog odbora za upravljanje institucionalnim razvojem.

Forum je otvorio vlč. Ivica Damjanović, direktor Caritasa Srbije, koji je u svom uvodu istaknuo značaj i potrebu zajedničkog delovanja i razmene iskustava na evropskom nivou kako bismo bolje služili osobe u potrebi.

U okviru radionice za upravljanje znanjem organizovano je i predstavljanje procesa mapiranja, koji Caritas Evropa provodi u poslednje tri godine, a koji podrazumeva izradu sistema za praćenje podataka korisnika, usluga, projekata i aktivnosti Caritasa na svim nivoima (lokalnom, biskupijskom, nacionalnom). S tim u vezi učesnici su upoznati sa finalnom verzijom online sistema, kao i kompatibilnosti novog sistema Caritasa Evropa sa IATI sistemom, međunarodnom inicijativom za transparentnost.  Kao primer dobre prakse upotrebe online baze podataka predstavljena je baza Caritasa Bosne i Hercegovine.

Program jačanja institucionalnog razvoja članica mreže Caritasa Evropa aktivnost je koju provode organizacije već petu godinu, sa ciljem osnaživanja strukture Caritasa u svakoj zemlji kako bi se sistematičnije i transparentnije pružale usluge osobama u potrebi i kako bi Caritas postao referentna organizacija u svim aspektima svojeg delovanja. U sprovođenju CIMS – Caritas Internationalis Menadžment standarda razgovaralo se na radionici koju je vodila gđa Annamaria Vrzackova. Ona je predstavila nastojanja centralne kancelarije u animiranju svih 167 organizacija Caritasa za sprovođenje standarda.

O novom fondu za institucionalno jačanje Caritasa govorili su gđa Giulia Bianchini i gdin Frank Boomers, koji su predstavili planove mreže Caritasa Evropa za pomoć organizacijama u sprovođenju organizacionog razvoja.

Priliku za susret su iskoristili i članovi radne skupine Caritasa Evropa za razvoj socijalne ekonomije, čiji je član i Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šabac. Na susretu su predstavljeni rezultati, izazovi i budući planovi regionalnih inicijativa za razvoj socijalnog preduzetništva u okviru projekata ELBa2 i SOCIETIES – Podrška organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština, socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i u primeni EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Tokom drugog dana njihovog sastanka ova grupa posetila je Šabac, kako bi se upoznali sa primerima dobre prakse socijalnog preduzetništva Caritasa Šabac. Ovom prilikom članovi delegacije susreli su se i sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem.