Pokazna vežba evakuacije u Valjevu

U sklopu obeležavanja 13. oktobra Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa od 17 časova sa Centra za kulturu Valjevo biće realizovana pokazna vežba evakuacije lica sa visine u urbanim uslovima. Sa krova Centra za kulturu Valjevo spuštaće se obučeni spasioci Srpskog spasilačkog tima u simulaciji evakuacije povređenih lica.

Srpski spasilački tim formiran je nakon velikih poplava 2014. godine kao udruženje građana sa ciljem da interveniše na poziv državnih organa na teritoriji Beograda i cele Srbije u hitnim slučajevima i vanrednim situacijama poput zemljotresa, poplava, požara i drugih elementarnih nepogoda kada je nečiji život, imovina ili životna sredina u opasnosti. Srpski spasilački tim predstavlja začetak građanskog samoorganizovanja za delovanje u vanrednim situacijama kao logistička podrška profesionalnim i vladinim službama za spašavanje i reagovanje u vanrednim situacijama.

Trenutno ovaj tim broji 33 člana sa univerzalnim sertifikatima, a u planu je popuna i proširenje ljudstva i formiranje specijalističkih timova za dejstva voda-kopno, urbana sredina, ruralna sredina i gorska služba, kao i medicinski tim sa svim specijalističkim interventnim službama.

Proteklih meseci Srpski spasilački tim je realizovao niz značajnih aktivnosti sa kolegama iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša koga čine profesionalci Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije.
Nakon realizacije pokazne vežbe od 19 časova pa do 21 čas u petak i subotu biće otvorena izložba fotografija nastalih tokom poplave 2014. godine u Valjevu. Izložba obogaćena dodatnim zanimljivim sadržajima biće postavljena u prostorijama nekadašnje valjevske pekarske industrije “15. Septembar”, a organizator ovih aktivnosti je valjevski Caritas.