Caritas podržao akciju “Sto kao jedan”

Predstavnici Inicijative „Sliv Zapadne Morave“, koja okuplja 17 gradova i opština, osmislili su akciju „100 kao 1“ čišćenja pritoka prvog i drugog reda, koja je održana na slivu Zapadne Morave u četvrtak 12. oktobra.

Sa ciljem obeležavanja 13. oktobra, Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa, cela ova nedelja biće posvećena tom datumu.

U sredu 11. oktobra u Poljoprivredno-hemijskoj školi „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu održana je panel diskusija kojoj su prisustvovali predstavnici FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija) i Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva na temu „Klimatske promene i uticaji na poljoprivredu“.

Cilj akcije u četvrtak 12. oktobra na desetak akcija na teritoriji grada Kraljeva je organizovanje akcije čišćenja priobalja vodotokova prvog i drugog reda.

Na još 90 drugih lokacija (dakle na ukupno 100 u jednom danu) na slivu Zapadne Morave, u isto vreme, u ostalih 16 gradova i opština građani će, uz podršku javnog, civilnog i privatnog sektora združenim snagama pokušati da unaprede stanje životne sredine na slivu Zapadne Morave i pozitivno utiču na smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Ovim želimo da prenesemo poruku svakom pojedincu da je biti odgovoran prema životnoj sredini i društvu odlična prilika da se kroz zajednički rad, lepo druženje i prave rezultate utiče na dobrobit svih. Akcija „100 kao 1“ je takođe i vežba aktiviranja lokalnog stanovništva, javnog, civilnog i privatnog sektora u slučaju prirodnih katastrofa – navode organizatori.

U petak, 13. oktobra u Kruševcu će, povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa biti održana završna konvencija, kada će javnosti biti predstavljeni rezutati vezani za nedelju obeležavanja zaštite od katastrofa, ali i primeri dobre prakse, pre svega, u organizaciji Civilne zaštite.

U tu svrhu koristi se i internet platfoma www.volonter.rs koja je startap nastao na iskustvu organizovanja volontera tokom regionalnih poplava 2014. godine.

„Caritas Srbije“ podržao je akciju „100 kao jedan“, obezbedivši majice, kačkete i rukavice za sve učesnike ove volonterske akcije.

Preuzeto sa: http://www.krug.rs/vesti/drustvo/2428-akcija-sto-kao-jedan.html