13. oktobar – Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa 13. oktobar već nekoliko godina obeležava se i u Srbji. U cilju promovisanja prevencije i pripreme Caritas Srbije je u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i Sektorom za vanredne situacije realizovao niz aktivnosti u proteklih nekoliko nedelja. U osnovnim školama širom Srbije održane su radionice posle kojih su donirani setovi postera o zaštiti u situacijama nastupanja poplave, požara ili zemljotresa. Radionice i pokazne vežbe za najmlađe, pod sloganom „ZNANJEM DO SIGURNOSTI“, osmišljene su sa ciljem da se prirodne katastrofe priblize đacima i da nauče kako da postupaju u određenim situacijama, sa što manje straha i panike. Takmičenja dece u lokalnim samoupravama u Caritasovoj edukativnoj igrici „Ne rizikuj čoveče“, još jedan je od načina na koji se deca upoznaju sa problemom prirodnih katastrofa, samozaštite i zaštite životne sredine. U saradnji sa lokalnim kancelarijama Caritasa u Srbiji tokom oktobra meseca uz pomoć i saradnju meštana lokalnih samouprava posađene su sadnice na nekoliko lokacija, očišćene su manje divlje deponije koje su ne samo neprijatan prizor, već i izvor nastanka požara. Tokom realizacije ovih konkretnih aktivnosti, meštanima je ukazivano da je ponašanje čoveka prema prirodi jedan od uzročnika sve učestalijih i destruktivnijih prirodnih katastrofa.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa biće obeležen kroz radionice, edukativne skupove i vežbe širom Republike Srbije. Centralni događaj ove godine biće obeležen u Kruševcu, skupom na kom će prisustvovati predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije –  Sektora za vanredne situacije, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Stalne konferencije gradova i opština, UNDP-a, kao i predstavnici nevladinih orgnaizacija Crvenog krsta Srbije i Caritasa Srbije. Pozivu su se odazvale i lokalne samouprave koje će tokom skupa prezentovati svoja iskustva i napore koje su preduzeli u cilju smanjivanja rizika od katastrofa.

Dobro pripremljeno stanovništvo u velikoj meri pomaže državnim institucijama u situacijama nastupanja prirodne kastastrofe, što nesumnjivo dovodi do smanjenog rizika od posledica. Jedan uloženi dinar u prevenciju uštedi sedam dinara u obnovi i sanaciji posledica prirodnih katastrofa.