Share the journey: Radionica kuvanja sa izbeglicama iz Principovca

U subotu 30. septembra u letnjoj Vladičanskoj rezidenciji (Ruski Dvor) u Šidu održana je interkulturna radionica kuvanja, kojoj je prisustvovalo deset žena iz PC Principovac, kao i predstavnice lokalnog stanovništva iz Šida. Radionicu su zajedno organizovali Caritas Apostolskog Egzarhata, Caritas Srem i SOS dečija sela Srbija.

Cilj je bilo druženje i upoznavanje druge kulture kroz kuhinju i običaje. Žene iz PC Principovac pripremile su deset različitih jela koja su karakteristična za njihove krajeve, a lokalne žene su pripremile jela iz Srema.

Uspeh radionice mogu potvrditi nasmejana lica svih učesnika, opuštena atmosfera u kojoj su jedni drugima pomagali oko pripreme tradicionalnih jela, kao i zajednički ručak.

U planu je da se u narednom periodu nastavi sa ovakvim radionicama, obzirom da je prva potvrdila da ima izuzetan značaj za žene iz PC Principovac, koje su posle dužeg vremena imale prilike da izađu iz svoje svakodnevnice, upoznaju i druže se sa lokalnim stanovništvom, pokažu šta znaju i kroz pripremu obroka ugoste jedne druge. Ova radionica je bila još jedna potvrda da druga kultura ne predstavlja barijeru nego bogatstvo u različitosti.

Učesnici su se slikali sa raširenim rukama, pokazujući otvorenost prema drugima, kao što je predloženo u kampanji Caritasa Internationalis „Share the journey“.

Ova aktivnost finansirana je od strane Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke i Caritasove mreže.