Podrška izbeglicama i lokalnom stanovništvu kroz saradnju sa socijalnim preduzećem Tradicija juga

Uz podršku European Union Civil Protection and Humanitarian Aid (ECHO), od maja ove godine, Caritas i Čovekoljublje pokrivaju podelu svih obroka u prihvatnim centrima Preševo i Bujanovac.

Hranu koju delimo priprema socijalno preduzeće “Tradicija juga”, koje je pokrenula humanitarna organizacija “Životna pomoć” iz Vranja.

“Tradicija juga” radno angažuje osobe iz teško zapošljivih grupa, kao što su samohrane majke, žrtve nasilja, osobe koje su izgubile posao u procesu privatizacije, osobe starije od 50 godina. Zahvaljujući angažovanju na pripremi obroka za izbeglice ovo socijalno preduzeće je poraslo i sada zapošljava duplo više osoba nego ranije.

Od početka izbegličke krize 2015. godine Caritas je delio hranu u Prihvatnom centru Preševo, počevši od paketa hrane, zatim tople supe tokom hladnih meseci, da bi se u martu 2016. godine kada je zatvorena Balkanska ruta prešlo na podelu toplih kuvanih jela. “Tradicija juga” je bila naš partner od samog početka, pružajući topla i ukusna jela, pripremljena sa mnogo pažnje i ljubavi.

Pogledajte film o saradnji Caritasa i ovog socijalnog preduzeća.