Caritas i Ipsia-Acli otvaraju „Social Cafe“ u centru za azil u Bogovađi

Neformalno obrazovanje, kreativne radionice i obuke: „Social Cafe #RefugeesWelcome” otvara se u subotu 16. septembra u 11 časova. Ideja je da ovo bude prostor za druženje na raspolaganju izbeglica i migranata smeštenih u centru u Bogovađi.

Ideja da se otvori Social Cafe odgovara na potrebe izbeglica smeštenih u centru. „To će biti prostor za druženje, drugačiji od svakodnevne rutine i uvek istog provođenja vremena, prekinutog samo podelom humanitarne pomoći, registracijom, zdravstvenim pregledima i biroktratijom“, rekao je Mauro Montalbeti, predsednik organizacije Ipsia – Acli.

Social Cafe će biti prostor gde će se održavati aktivnosti vezane za neformalno obrazovanje i učenje, kao što su kursevi jezika i informatike, karijerno savetovanje i stručno usavršavanje, u cilju bolje integracije izbeglica u Evropi. Prostor je opremljen kompjuterima i barom, koji dozvoljava gostima centra da popiju kafu ili čaj dok učestvuju u aktivnostima.

Ova inicijativa „se uklapa u širi okvir aktivnosti koje su pokrenute prošle godine preko inicijative Bezgranični – pravo da se ostane u svojoj zemlji“, rekao je Serđo Malakrida, odgovoran za istočnu Evropu u Caritasu Ambrosiana. Deo je projekta psiho-socijalnih aktivnosti koje realizuje Ipsia u izbegličkim kampovima u Srbiji.  

Od oktobra 2016 Ipsia, Caritas Italije, Caritas Ambrosiana i Caritas Valjevo rade u centru za smeštaj tražilaca azila Bogovađa, sa lokalnim i međunarodnim osobljem, koje pruža psihološku pomoć i organizuje obrazovne, kulturne i animacione aktivnosti. Glavni cilj je poboljšati kvalitet vremena koje izbeglice provode u centru, za sve uraste: decu, adolescente, žene, porodice i samce.

„Ipsia radi na području Balkana od ratova 90-ih godina, za nas je bilo prirodno da se stavimo na raspolaganje i damo naš doprinos tokom izbegličke krize, u saradnji sa mrežom Caritasa“, objasnio je Mauro Montalbeti.

„Kontinuitet intervencija Caritasa Ambrosiana na Balkanu je garantovan preko Social Cafe-a, kao mesta konkretnog odgovora na Papin poziv: »Ne dozvolimo da nam ukradu nadu«. Ono je mesto koje dozvoljava da prepoznamo osobe sa njihovim dostojanstvom, vrednujući njihove kapacitete i sposobnosti“, zaključio je Sergio Malakrida.

Social Cafe #RefugeesWelcome ima i svoju facebook stranicu:  https://www.facebook.com/socialcafe.refugeeswelcome/