Župni Caritasi Srbije kao dobar primer u regionu

Grupa sveštenika iz Rumunije posetila je Srbiju od 11. do 13. septembra, kako bi se upoznali sa radom župnih Caritasa i dobili ideje kako da ih pokrenu u svojoj zemlji. Njihovo putovanje kroz Srbiju započelo je na severu, gde ih je direktor Caritasa Subotica  Gabor Ric upoznao sa projektima i aktivnostima. Sledećeg dana uputili su se u Sentu, gde su se susreli sa vlč. Jožefom Nađom, župnikom crkve Male Terezije u ovom gradu i upoznali rad narodne kuhinje, koja je pokrenuta u ovoj župi i koja, uz različite poteškoće, svakodnevno pruža topli obrok za 500 najugroženijih stanovnika ovog grada. Obilasku su se pridružili i Dino Mujanović, šef kancelarije Catholic Relief Service-a u Srbiji, kao i predstavnici Caritasa Srbije.

Nakon posete Senti delegacija se uputila ka Ruskom Krsturu, gde su se susreli sa župnikom vlč. Mihajlom Malackom i članovima župne zajednice, koji su im predstavili različite aktivnosti koje organizuju i koje uključuju veliki broj mladih u rad župnog Caritasa.

Poslednji dan boravka u Srbiji učesnici studijske posete obišli su župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, gde su kroz razgovor sa Petrom Dujićem, koordinatorom Caritasa Srem i volonterima, imali prilike da upoznaju akcije koje je pokrenuo ovaj župni Caritas, kao što su Caritasov prodajni sajam, u cilju prikupljanja sredstava za osobe u potrebi, prikupljanje odeće za beskućnike, psihijatrijske ustanove i svratište za decu, kao i vešeraj, u kom se prikupljena odeća pažljivo bira, pere i pegla za korisnike.

Nakon posete Srbiji delegacija se uputila ka Bosni i Hercegovini, gde će takođe imati priliku da se upoznaju sa radom župnih Caritasa.