Pomoć Caritasa Dekanata Novi Sad stanovnicima romskih naselja

Koordinator projekta Caritasa Dekanata Novi Sad Anita Govlja rekla je na pres konferenciji, koja je održana 1. juna, da se nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile našu zemlju u maju 2014. pokazalo veoma neophodnim sprovođenje projekta zajedno s Caritasom Austrije i Ministarstvom unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije Republike Srbije o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda. Cilj je da se kroz različite aktivnosti zajednice pripreme za bolji odgovor u slučaju elementarnih nepogoda.

„U proteklom periodu, između ostalog, na ovu važnu temu ostvaren je i projekat, koji je obuhvatio edukaciju romske dece i njihovih nastavnika“, dodala je Anita Govlja.

Šta su elementarne nepogode, kako preventivno delovati da ne dođe do prirodnih nesreća, kako se zaštititi, najvažnije su teme o kojima se govorilo u romskim naseljima u tri grada u Vojvodini i okolnim selima, obuhvaćenim programom koji je sprovodio Caritas Dekanata Novi Sad “Zaštita životne sredine i prevencija posledica prirodnih nesreća”.

Projektom je bilo obuhvaćeno preko 1.000 ljudi u sedam romskih naselja u Novom Sadu (Adice, Veliki rit), Subotici, Vrbasu, Đurđevu, Kucuri i Čantaviru. Preko 1.000 dece učestvovalo je na više od 20 radionica na ovu temu, kao i oko 40 nastavnika, učitelja, psihologa, defektologa i romskih asistenata.

Odraslima u romskim naseljima predstavljen je i podeljen “Porodični priručnik za zaštitu od elementarnih nepogoda”, o kome je, kao i o celokupnm radu Caritasa Srbije na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, na konferenciji govorila menadzer civilne zaštite Jovana Lončarević.

Za učenike nižih razreda na časovima sa romskim pedagoškim asistentima u trajanju od jednog školskog časa razgovaralo se o elementanim nepogodama, podeljene su brošure sa osnovnim informacijama na ovu temu, organizovan je kviz znanja i prikazana je lutkarska predstava “Herman u potrazi za savršenom školjkom”. Predstavu su za decu u romskim naseljima realizovala deca iz novosadske ŠOSO “Milan Petrović”.

„Važno je napomenuti da smo uspeli da ostvarimo dve inkluzije – deca iz naše škole su mlađim drugarima napravila lutke i pripremila divnu predstavu. Maštovite ideje i spretne ruke načinile su čuda, deca su vrlo dobro primila i sigurno usvojila savete i pouke iz ove upečatljive predstave“, rekao je Peter Tot, nastavnik i voditelj Grafičkog studija škole “Milan Petrović”.

Romska pedagoška asistentkinja Ljiljana Lekić iznela je da je velika zainteresovanost mnogih škola koje, na žalost, nisu u ovom periodu bile obuhvaćene projektom, za prikazivanjem ove lutkarske predstave i da je plan da se u budućnosti to i ostvari. Pored predstave, škole su zainteresovane i za radionice, što nam, kako je rekla, govori da je tema zanimljiva i nadasve korisna i da je potrebno i dalje razvijati ovakve projekte u vidu prevencije i smanjenja rizika od elementarnih nepogoda.

Požari u centru pažnje

U centru pažnje su požari, koji su, na žalost, vrlo česti u romskim naseljima, jer su kuće trošne i od zapaljivih materijala, loži se vatra i kuva se na otvorenom. Uz to, ova naselja su gotovo uvek u blizini deponija smeća, fabrika, bara, grobalja i u njima su, zbog nedostatka vode, kanalizacije i struje, vrlo loši i nehigijenski uslovi života. Sve to povećava rizik od izbijanja i dešavanja raznih nesreća i nepogoda. Po israživanjima pokrjainskog ombudsmana od 93 romska naselja 37 su slamovi, a polovina od ukupnog broja je smeštena na rizičnim terenima po zdravlje i život.

Tekst B. Opranović (Dnevnik): https://www.dnevnik.rs/drustvo/pomoc-karitasovog-dekanata-novi-sad-stanovnicima-romskih-nasela-01-07-2017)

Foto (MC Vojvodine):  http://mcvojvodine.org/2017/07/pomoc-karitasovog-dekanata-novi-sad-stanovnicima-romskih-naselja