Socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom – primer Bugarska

U okviru projekta SOCIETIES od 18. do 23. juna u Bugarskoj organizovana je studijska poseta, kojoj su prisustvovali predstavnici 5 zemalja Jugoistočne Evrope, čije su organizacije uključene na ovom projektu.

Projekat SOCIETIES ima za cilj da pomogne udruženjima civilnog društva u osnaživanju njihovih kapaciteta i da im pruži financijsku potporu za sprovođenje lokalnih inicijativa koje će doprineti boljem socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom i mentalnim poteškoćama u Jugoistočnoj Evropi. Ključni element planiranog programa izgradnje kapaciteta su studijske posete zemljama članicama Evropske Unije. Sa tom idejom organizovana je i studijska poseta Bugarskoj tokom koje su učesnici imali priliku da u praksi vide delovanje sistema socijalne zaštite osoba s invaliditetom i sa poteškoćama mentalnog zdravlja, temeljenog na uslugama u zajednici i socijalnim preduzećima. Bugarska je odabrana kao zemlja jugoistočne Europe koja je pre nekoliko godina prošla kroz pristupni proces EU, zbog čega predstavlja značajan primer za organizacije civilnog društva iz zemalja Jugoistočne Europe koje ovaj proces tek čeka.

Tokom 5 dana studijske posete 20 učesnika imalo je priliku da obiđe nekolicinu dnevnih centara za decu i odrasle osobe sa invaliditetom, kuće na pola puta, različite radno-okupacijske, socijalno-rehabilitacijske i integracijske centre. Posetama ovim centrima učesnici su produbili svoje znanje o načinu organizovanja takvih usluga i mogli su da vide iskustva i praksu organizacija civilnog društva koje su aktivne u Evropskoj Uniji.

Dodatno, učesnici su imali priliku da posete i nekoliko primera socijalnih preduzeća među kojima se izdvaja udruženje koja pruža uslugu online prevoda na znakovni jezik za osobe s oštećenim sluhom, kao i vešeraj koji vode i u kome rade osobe s mentalnim poteškoćama.

Učesnicima su pružena konkretna iskustva koja mogu da im pomognu prilikom njihovog budućeg rada, mogli su da uvide pozitivne i negativne strane sistema socijalne zaštite u Bugarskoj, odnosno da dobiju informacije o tome šta je pred-pristupni proces EU konkretno u Bugarskoj omogućio organizacijama civilnog društva koje predstavljaju posebno ranjive kategorije društva.  

Projekat SOCIETIES sprovodi 16 partnerskih organizacija u 5 zemalja jugoistočne Europe, predvođenih mrežom Caritasa. Predviđeno trajanje projekta je do kraja 2019. godine, a finansiran je sredstvima Europske Unije, u okviru programa Podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva.