Svečano predstavljeni posteri o elementarnim nepogodama

U okviru Caritasovog projekta Smanjivanje rizika od katastrofa u petak 9. juna u Osnovnoj školi „Ilija Birčanin“ u Zemun polju svečano su predstavljeni posteri o načinu postupanja u elementarnim nepogodama, kao što su poplave, požari i zemljotresi, koje je Caritas izradio u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Promociji postera prisustvovao je Podpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, pomoćnica Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković, kao i direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović.

U svom obraćanju ministar Stefanović je naglasio da je cilj približiti deci način postupanja u vanrednim situacijama.

»Ja se nadam da će njih (vanrednih situacija) biti sve manje, ali mi hoćemo da vi dobijete znanje i zato hoćemo da i u narednom periodu dolaze naši instruktori, iz policije, vatrogasaca, iz drugih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, da sa vama razgovaraju o tome kako da sprečimo nasilje, kako da sprečimo distribuciju droge, kako da se bolje borimo protiv požara, poplava i šta vi treba da radite u tim situacijama«, rekao je ministar Stefanović.

Pomoćnica Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vesna Nedeljković izrazila je svoje zadovoljstvo što je Ministarstvo prosvete dalo podršku jednoj ovakvkoj inicijativi.

»Ovo što danas ovde naučite i vidite može vam nekad spasiti život. Naš cilj je da, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i dalje imamo ovakve projekte, koji će pre svega doprineti vašoj sigurnosti i bezbednosti, jednom zdravom i srećnom odrastanju«, rekla je Vesna Nedeljković.

Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije istakao je svoje veliko zadovoljstvo povodom ovog događaja:

»Ja sam danas jako ponosan što, zahvaljujući pomoći naših prijatelja iz Caritasa i Ministarstva prosvete, možemo da promovišemo ove plakate koje vidite iza mene. Kao što su rekli pre mene, ono što piše na ovim plakatima može vam spasiti život i ako ovo dobro naučite korigujte i vaše tate i mame, da se ponašaju u skladu sa ovim«.

Direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović rekao je da je ovo bila značajna saradnja za Caritas, u okviru projekta Smanjivanje rizika od katastrofa, zahvalivši se svima koji su prepoznali Caritas Srbije kao partnera.

»Čovek i dete su nam je na prvom mestu, zato nam je u svim vanrednim situacijama važno uvek ono najbolje po njega«, istakao je vlč. Ivica Damjanović.

Nakon ovih izlaganja učenici su imali priliku da vide pokazno-taktičku vežbu o postupanju u slučaju požara, koju su izveli pripadnici Vatrogasno spasilačke brigade Beograd.