Unapređivanje obrazovanja o dečjim pravima na teritoriji južne Srbije

U okviru projekta “Unapređivanje obrazovanja o dečjim pravima na teritoriji južne Srbije”, Caritas Beogradske nadbiskupije organizuje seminare za nastavnike, pod nazivom „Diskriminacija i prava deteta“. Ovaj seminar je akreditovan od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, a Caritas ga realizuje u saradnji sa predavačima iz organizacije „Imam ideju“ iz Kraljeva. Seminari za nastavnike održani su u Leskovcu, Nišu, Aleksincu, Knjaževcu i u Vranju. Projekat se realizuje uz podršku Caritasa Slovenije i Razvojne agencije Vlade Republike Slovenije, pod sloganom “Poštujte naša dečja prava“.

Ciljevi ovog projekta su: unapređenje znanja i veština nastavnika osnovnih i srednjih škola na jugu Srbije o pravima deteta kroz kvalitetan edukativan materijal; izrada priručnika za nastavnike na temu dečjih prava koji će biti primenljiv u njihovom svakodnevnom radu s decom; podizanje svesti dece osnovnih i srednjih škola na jugu Srbije u oblasti ljudskih/dečjih prava, međusobnog uvažavanja i tolerancije i podsticanje na aktivno građanstvo; osnaživanje dece u neposrednom ostvarivanju njihovih prava; informisanje roditelja na roditeljskim sastancima o dečjim pravima i podsticanje zaštite tih prava; podsticanje konkretnih akcija u korist prava deteta; organizovanje tribina u školama o pravima dece i pravima dece izbeglica; izrada lifleta o pravima dece na srpskom i arapskom jeziku; podela lifleta na arapskom jeziku izbeglicama/migrantima u izbegličkom kampu u Preševu. U periodu mart-maj 2017. godine predviđena je realizacija 9 jednodnevnih seminara za okvirno 270 nastavnika na teritoriji južne Srbije.

Caritas Beogradske nadbiskupije je za kraj projekta pripremio i 3 nagradna konkursa na temu dečjih prava, 2 likovna konkursa za učenike osnovnih škola i 1 filmski konkurs za učenike srednjih škola. Sve osnovne i srednje škole sa teritorije južne Srbije moći će da učestvuju na ovom konkursu, koji će biti otvoren od 15. maja do 22. septembra.