U Ljuboviji i Mionici održane radionice „Smanjenje rizika od katastrofa u školama“

Caritas Srbije i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa opštinama Mionica i Ljubovija, organizovali su radionice „Smanjenje rizika od katastrofa u školama“. Radionici su prisustvovali članovi Opštinskih štabova za vanredne situacije, predstavnici obrazovnih ustanova, kao i drugih pravnih lica od značaja za zaštitu i spasavanje na području ovih opština.

Ciljevi radionica su bili podizanje svesti o smanjenju rizika od katastrofa u školama i povećanje kapaciteta ustanova za uspešan odgovor u vanrednim situacijama kroz razmenu iskustava i naučenih lekcija. Govornici su ukazali na značaj sprovođenja programa prevencije od katastrofa u školama koje donose elementarne nepogode i u kojima obuka dece i nastavnog osoblja predstavlja najznačajniji deo.

Tokom radnog dela bilo je reči o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda, ugroženosti teritorije opština Mionica i Ljubovija i njihovih obrazovnih ustanova, postupanju u vanrednim događajima i situacijama sa praktičnim prikazima, a izneta su i iskustva u edukaciji dece iz oblasti zaštite i spasavanja.

Učesnici radionice su prisustvovali i simulacionoj vežbi evakuacije u školama, gde je praktično prikazano sprovođenje mera zaštite i spasavanja i reagovanja u zemljotresu i požaru. Simulaciona vežba je poslužila da se proveri osposobljenost učenika i nastavnog kadra, pripadnika vatrogasno-spasilačog odeljenja i doma zdravlja za reagovanje u vanrednim situacijama i u svrhu edukacije odgovornih lica iz predškolskih i školskih ustanova.

Više informacija na: http://mionica.rs/index.php/news/24-obrazovanje/1266-u-hotelu-vrujci-odrzana-radionica-smanjenje-rizika-od-katastrofa-u-shkolama