Pomoć Caritasa i Nemačkog ministarstva spoljnih poslova za Dom zdravlja Šid

U toku 2016. godine Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke je obezbedilo sredstva kojima se preko Caritasa u Srbiji pružala pomoć izbeglicama i migrantima, u vidu hrane, odeće, psiho-socijalne pomoći, aktivnosti za decu i odrasle.

Pomoć Nemačkog ministarstva spoljnih poslova nije usmerena samo migrantima i izbeglicama u Srbiji, već i lokalnoj populaciji. Zahvaljujući ovim sredstvima kupljena je oprema, kojom su pomognute socijalne i zdravstvene ustanove, kao i pojedinci u Beogradu, Subotici i Šidu.

U tri prihvatna centra za izbeglice i migrante na teritoriji opštine Šid (Šid, Adaševci i Principovac) smešteno je 1/4 izbeglica i migranata prisutnih u Srbiji. Domu zdravlja u ovoj opštini bila je potrebna dodatna oprema za pružanje odgovarajuće pomoći lokalnoj populaciji, kao i izbeglicama. Zahvaljujući sredstvima doniranim od strane Nemačkog ministarstva spoljnih poslova Caritas je obezbedio opremu za ambulantno vozilo Doma zdravlja Šid: spinalna daska za prenos pacijenata, defibrilator, EKG aparat, 10 kompleta uniformi za osoblje i torba sa punom opremom (toplomer, aparat za merenje šećera, aparat za merenje krvnog pritiska, rukavice, gaze, boce sa kiseonikom, maramice…). Vrednost ove donacije je 8.000 evra.

Direktor Caritasa za Srem preč. Jozo Duspara je prilikom uručenja ove pomoći rekao da je Caritas u Šidu prisutan od samog početka migrantske krize.

»Caritas se aktivno uključio u pomoć ovim ljudima koji su se tu zadesili ili putovali, tako da je tu podeljen veliki broj paketa koji su potrebni za život: prehrane, higijenskih paketa, paketa za decu, odeće… Budući da je stanovništvo Šida uključeno na razne načine sa izbeglicama i problem izbeglica se svakako tiče i njih, naši donatori su voljni pomoći i lokalnu populaciju. Ovde se radi o vrednim aparatima koji su potrebni za vozilo hitne pomoći. Caritas je osigurao tu donaciju uz pomoć Caritasa Nemačke, dok je sredstva obezbedilo Ministarstvo spoljnih poslova Nemake. Veoma smo srećni što možemo dati ovu donaciju. Nadam se da će dobro doći i da će mnogima biti od koristi.«

Direktor Doma zdravlja Šid Dr Krsto Kureš se u svom izlaganju zahvalio Caritasu na ovoj vrednoj donaciji i objasnio na koji način će ova oprema biti korisna za pomoć pacijentima, kako migrantima, tako i lokalnom stanovništvu.

»Vi znate da smo već u 17 mesecu rada sa migrantima, služba hitne pomoći pokriva sva tri prihvatna centra u Šidu i ova pomoć će nam dobro doći.«

Petar Dujić, koordinator Caritasa za Srem, je istakao da Caritas prati potrebe izbeglica, koje se menjaju.

»Počeli smo sa podelom paketa hrane, dok su migranti bili u tranzitu. Kako je Balkanska ruta zvanično zatvorena prešli smo na podelu hrane u izbegličkim centrima. U 2016. godini smo podelili 255.000 doručaka, samo u izbegličim centrima. Pored toga dele se velike količine higijenskih sredstava, za odrasle i decu, odeća i obuća. Jedno vreme smo pomagali i prihvatne centre sa lekovima koji su bili neophodni za ljude koji su bili smešteni u tim centrima«, istakao je Petar Dujić.