Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva

U okviru programa Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, Caritas Srbije sprovodi aktivnosti, koji imaju za cilj razvoj Caritasove mreže u Srbiji. Caritas u Srbiji deluje na nacionalnom, biskupijskom i župnom nivou. Župni Caritasi u Srbiji nisu dovoljno razvijeni, te je akcenat u okviru ovog programa upravo na njihovom razvoju.

Sa tom idejom organizuju se brojne aktivnosti tokom svake godine. Jednom godišnje održavaju se biskupijski susreti volontera u svim nad/biskupijama, kao i nacionalni susret volontera. Caritas Srbije takođe organizuje treninge i edukacije za sveštenike i volontere, koje imaju za cilj podsticanje karitativnih aktivnosti na nivou župe.

Caritas Srbije organizuje i kampanje, koje imaju za cilj smanjenje siromaštva kroz sprovođenje brojnih karitativnih akcija u župama, odnosno nad/biskupijama u Srbiji. Neke od njih su:  Nedelja Caritasa, koja se u Srbiji obeležava kada i Svetski dan siromašnih, odnosno na 33. nedelju crkvene liturgijske godine, kao i akcije prikupljanja sredstava u tokom Korizme i Adventa. U okviru ovih kampanja Caritas Srbije priprema plakate, letke, liturgijski materijal, potiče Caritase na biskupijskom i župnom nivou na brojne akcije, prilikom kojih se prikupljaju sredstva za najugroženije porodice u Srbiji.

U narednom periodu Caritas Srbije nastavlja sa programima edukacije sveštenika i volontera, organizovanjem redovnih biskupijskih susreta i nacionalnog susreta volontera, sa ciljem jačanja i širenja Caritasove mreže u Srbiji, a isto tako nastavlja i sa sprovođenjem kampanja i akcija, koje imaju za cilj pružanje pomoći ljudima u potrebi i smanjenje siromaštva.

VESTI