Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva

U okviru programa Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, Caritas Srbije sprovodi aktivnosti, koji imaju za cilj razvoj Caritasove mreže u Srbiji. Caritas u Srbiji deluje na nacionalnom, biskupijskom i župnom nivou. Župni Caritasi u Srbiji nisu dovoljno razvijeni, te je akcenat u okviru ovog programa upravo na njihovom razvoju.

Sa tom idejom organizuju se brojne aktivnosti tokom svake godine. Jednom godišnje održavaju se biskupijski susreti volontera u svim nad/biskupijama, kao i nacionalni susret volontera. Caritas Srbije takođe organizuje treninge i edukacije za sveštenike i volontere, koje imaju za cilj podsticanje karitativnih aktivnosti na nivou župe.

Caritas Srbije organizuje i kampanje, koje imaju za cilj smanjenje siromaštva kroz sprovođenje brojnih karitativnih akcija u župama, odnosno nad/biskupijama u Srbiji. Neke od njih su:  Nedelja Caritasa, koja se u Srbiji obeležava kada i Svetski dan siromašnih, odnosno na 33. nedelju crkvene liturgijske godine, kao i akcije prikupljanja sredstava u tokom Korizme i Adventa. U okviru ovih kampanja Caritas Srbije priprema plakate, letke, liturgijski materijal, potiče Caritase na biskupijskom i župnom nivou na brojne akcije, prilikom kojih se prikupljaju sredstva za najugroženije porodice u Srbiji.

U narednom periodu Caritas Srbije nastavlja sa programima edukacije sveštenika i volontera, organizovanjem redovnih biskupijskih susreta i nacionalnog susreta volontera, sa ciljem jačanja i širenja Caritasove mreže u Srbiji, a isto tako nastavlja i sa sprovođenjem kampanja i akcija, koje imaju za cilj pružanje pomoći ljudima u potrebi i smanjenje siromaštva.

VESTI

Održan susret volontera Eparhije Sv. Nikole

21.11.2019.|

U subotu, 16.11.2019 u Ruskom Krsturu održan je biskupijski susret volontera grkokatoličke eparhije Sv. Nikole, kojem  prisustvovalo 105 volontera iz 12 parohija. Na početku susreta prisutnima se obratio direktor Caritasa Eparhije sv. Nikole, O. Vladislav [...]