Urgentni projekti

Caritas Srbije počeo je svoje delovanje kroz podelu humanitarne pomoći u kriznim situacijama: za vreme embarga i sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, pomagao je licima izbeglim iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, interno raseljenim licima sa Kosova, kao i lokalnom stanovništvu u stanju socijalne potrebe. Ovi urgentni programi obeležili su rad Caritasa tokom 90-ih godina. Do 1998. godine Caritas je podelio preko 700 šlepera humanitarne pomoći, hrane, higijenskih sredstava, medicinske opreme, odeće, ogreva. Korisnici su bili ugrožena lica, ali i mnoge socijalne i zdravstvene institucije, njih preko 250. Procena je da je na različite načine pomognuto preko 2 miliona ljudi. Međutim, i u kasnijem periodu od 2005. do 2010. godine Caritas je sprovodio urgentne aktivnosti u slučaju poplava, klizišta i drugih katastrofa. Tako je tokom 2005. i 2006. godine realizovan program pomoći poplavljenima u Jaši Tomiću. Pomoć za realizaciju ovih projekata uglavnom je dolazila od organizacija članica Caritasove mreže. Iako u skromnim materijalnim prilikama u kojima žive građani Srbije, Caritas Srbije je u nekoliko navrata uspeo da organizuje nacionalne akcije prikupljanja sredstava za žrtve cunamija na Filipinima, zemljotresa u Japanu, zemljotresa u Italiji,  za poplavljene u Srbiji, decu sa posebnim potrebama, itd. Osim ovih većih akcija prikupljanja sredstava, Caritas nekoliko puta godišnje organizuje lokalne akcije prikupljanja sredstava, novca, odeće, obuće i hrane, za potrebe siromašne populacije širom naše zemlje, preko svojih biskupijskih ogranaka.

U maju 2014. godine Caritas se suočio sa jednom velikom urgentnom akcijom, u cilju pomoći osobama koje su bile pogođene poplavama i klizištima u Srbiji. Ova akcija obuhvatila je dostavu osnovnih prehrambenih i higijenskih artikala, građevinskog materijala za obnovu oštećenih kuća, ogreva za zimu, podelu bele tehnike i nameštaja, servisa pranja veša i pružanje psiho-socijalne podrške.

U septembru 2015. godine Caritas je započeo urgentni projekat pomoći izbeglicama sa Bliskog Istoka koje prolaze kroz Srbiju na putu ka nadi boljeg života u Evropi. Ovaj projekat ogleda se u podeli paketa hrane i higijenskih sredstava, toplih obroka, odeće, obuće, pružanju usluga pranja i sušenja veša, kao i pružanju psiho-socijalne pomoći.

VESTI

Uručena donacija Studentskoj poliklinici

12.03.2021.|

Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd (Studentskoj poliklinici) 12. marta 2021. godine uručena je donacija u reagensima za laboratorijske analize vrednim oko 240 000 dinara. Donaciju je primila direktorka Zavoda, dr Marija Obradović, koje je iskazala [...]