Mladi iz Slovenije, BIH i Srbije protiv predrasuda i stereotipa

Od 12. do 14. marta u Ljubljani održan je drugi trening u okviru Youth United projekta, koji je okupio mlade iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, predstavnike različitih organizacija koje se bave izgradnjom mira, obrazovanjem, volonterizmom i podsticanjem solidarnosti. Tema treninga bila je Nenasilna komunikacija, prevazilaženje stereotipa i predrasuda.

Kroz radioničarski rad, igre i razgovor, podstaknuti trenerima učesnici su se suočili sa temama borbe protiv stereotipa i predrasuda, problemima u komunikaciji i načinu rešavanja istih, fazama komunikacije, nenasilne komunikacije i postavljanja granica. Trening je trajao dva dana, dok je trećeg dana organizovana studijska poseta projektima Karitasa Slovenije. Jedan od njih je terapeutska zajednica za odvikavanje od zavisnosti „Pelikan“, u kojoj su smešteni korisnici sa duplom dijagnozom: mentalnim poteškoćama i bolešću zavisnosti. Nakon toga učesnici su posetili socijalno preduzeće – restoran međunarodne kuhinje „Skuhna“, u kome rade migranti sa globalnog juga, koji borave u Sloveniji, gde su imali prilike da probaju specijalitete sa različitih krajeva sveta.

Projekat Youth United zajedno sprovode Caritas BIH, Karitas Slovenije i Caritas Srbije, u cilju osnaživanja udruženja mladih, podsticanja multietničke saradnje i međureligijskog dijaloga. Projekat je ko-finansiran od strane Erasmus + fonda Evropske Unije i traje do avgusta 2019. godine.