Danas je održana Regionalna konferencija Caritasa Europa. Umesto u Andori, kako je prvobitno bilo planirano, usled pandemije COVIDA_19, konferencija je održana online, putem platforme ZOOM. Konferenciji su prisustvovali predstavnici nacionalnih Caritasa iz 41 zemlje i istaknuti predstavnici ckrvenih institucija bliskih Caritasu – vatikanskog Dikasterija za unapređenje integralnog ljudskog razvoja, Povereništva za socijalna pitanja COMECE-a (Komisije Biskupske konferencije u EU)  i CCEE-a (Savet Biskupske konferencije Evrope). Caritas Srbije predstavljao je direktor, vlč. Ivica Damjanović.

Kao centralna tema konferencije nametnula se globalna kriza izazvana pandemijom COVIDA_19. Poseban akcenat stavljen je na ekonomske posledice pandemije, koje će, prema mišljenju većine učesnika, u velikoj meri uticati na rad Caritasa širom sveta. Procenjuje se da će usled smanjenja zaposlenosti i povećanja siromaštva, potrebe za karitativnim delatnostima naše organizacije u bliskoj budućnosti rapidno rasti.

Budući da se mandat mons. Luc Van Looyu okončava, za novog predsednika Caritasa Europa izabran je mons.  Michael Landau, dosadašnji predsednik Caritasa Austrije. Za podpredsednicu je izabrana gđa Patalia Peiro Pérez, dosadašnja generalna sekretarka Caritasa Španije.

Naredna regionalna konferencija Caritasa Europa biće održana u Andori, dok je za domaćina konferencije 2022. godine izabrana Atina.

Konferencija je završena molitvom i nadom da će ovaj način održavanja Regionalne konferencije Caritasa Europa doprineti daljem razvoju i izgradnji Caritasa na svim nivoima širom Evrope.