Prethodne nedelje tim Caritasa Srbije održao je tri obuke na temu pristupačne komunikacije u Novom Sadu i Nišu. U prelepoj konferencijskoj sali „Vode Vojvodine“ u utorak 04. aprila, održana je edukacija za koordinatore za romska pitanja iz lokalnih samouprava Južnobačkog okruga.  U četvrtak i petak održane su edukacije u prostoru „Centra za stručno usavršavanje“ u Nišu za predstavnike institucija iz sistema socijalne zaštite na teritoriji grada Niša ali i Nišavskog okruga.

Svi učesnici u Nišu sede za stolom

Koordinatori za romska pitanja iz Vojvodine i zaposleni u niškim institucijama Centar za porodični smeštaj i usvojenje, Gerontološki centar, Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“ , Dom za decu i mlade „Duško Radović“ i drugim ustanovama stekli su nova znanja i alate koji će im omogućiti uspostavaljanje bolje komunikacije sa svojim korisnicima. Imajući u vidu da se u svom svakodnevnom radu susreću sa decom i mladima, osobama sa invaliditetom, starim osobama, raseljenim licima, romskom populacijom, osobama sa zdravstvenim problemima, zahvaljujući treningu Caritasa Srbije stečena znanja na temu jasnog i jednostavnog jezika i pristupačne komunikacije, doprineće lakšem uključivanju ovih ranjivih grupa u njihove aktivnosti ali i zajednicu.  Pored ovih tema razgovaralo se i o obezbeđivanju pristupačnosti tokom organizacije događaja, pristupačnosti na društvenim mrežama, veb-sajtovima, tokom prezentacija ali i prilikom kreiranje pristupačnih dokumenata.

Obuke su realizovane u okviru projekta “ACTIVE – Pristupačna komunikacija u cilju inkluzije ranjivih grupa na Zapadnom Balkanu” koji sprovodi Caritas Srbije sa svojim partnerima.