U organizaciji Caritasa, Hrišćanskog kulturnog centra i Čovekoljublja pokrenut je u Beogradu i Novom Sadu niz susreta u kojima su učestvovali mladi iz katoličke i pravoslavne zajednice, na kojima su nastojali da se bolje upoznaju, podele svoja iskustva i razmišljanja i zajedno traže smernice za budućnost. Na ovim susretima u Beogradu su učestovali mladi iz Kragujevca, Kraljeva, Smedereva, Šapca, Beograda, uz pratnju svojih veroučitelja, dok u Novom Sadu mladi i veroučitelji dolaze iz Subotice, Zrenjanina, Novog Sada i brojnih drugih mesta Vojvodine.

Na susretima su se obrađivale sledeće teme:

Tema prvog susreta je bila ”Identitet, ličnost, zajednica”. Predavanje su održali Episkopi Irinej i Porfirije, koji su predstavili temu Ličnost i njen hrišćanski identitet.

Na drugom susretu se obrađivala tema ”Drugi kao bližnji”. Predavanje su imali dr.Zoran Milivojević sa temom Drugarstvo, prijateljstvo, ljubav, i Nadbiskup Stanislav Hočevar sa temom Ko je moj bližnji?

Na trećem susretu tema je bila ”Građenje zajednice budućnosti”, a predavanje Hrišćanstvo kao vera zajednice je održao Episkop Ignjatije i Praštanje kao vrlina dr Ljubivoje Stojanović.

Na završnom, četvrtom susretu, mladi su se bavili temom ”Zajednica ljubavi”, a u tome su im svojim predavanjima pomogli akademik Prod dr.Vladeta Jerotić, Tolerancija,razumevanje, prihvatanje i Vlč. dr. Andrija Kopilović, Suživot kao cilj i vrednost.

Nakon predavanja mladi su produbljivali započete teme u diskusiji i radu u grupama. U izveštajima se često moglo čuti da se u ovim važnim vrednostima možemo naći zajedno, iako su nam različite tradicije i običaji. Izražene su takođe namere da se za ove vrednosti vredi založiti, kako bi one vidljivije označile društvenu sredinu u kojoj se krećemo.

Kroz ove susrete, zaključili su mladi, razvija se bolje poznavanje između pripadnika dvaju verskih zajednica, posebno sa njenim mlađim članovima, koji na njima zajedno razmišljaju o važnim životnim pitanjima, a polako se naziru i nove inicijative koje bi se mogle preduzeti i na drugim mestima.

U nadi da se tako izgrađuju mostovi mira organizatori ovih susreta sa velikom nadom žele pomoći mladima da budu aktivni učesnici stvaranja nove zajedničke budućnosti.