U Centru za tražioce azila u Krnjači 30. avgusta organizovana je dodela đačkih rančeva i školskog pribora (sveske, pernice, olovke, vodene boje, tempere, kolaž papir, makaze, lepak, blokovi, rezači… ) za decu školskog uzrasta koja su smeštena u ovom kampu. U prisustvu brojnih novinara, deci su rančeve podelili direktor Caritasa Srbije, o. Mihai Gherghel i pomoćnik komesara za izbeglice, gospodin Ivan Gerginov.

 

Ova akcija je sprovedena u okviru projekta AFFECTION (A Future For Every Child Through Inclusion in Our Neighborhood) regionalnog projekta koji finansira Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, a planirano je da istu donaciju prime deca iz svih izbegličkih kampova u Srbiji. Takođe, rančeve i školski pribor dobiće i 400 socijalno ugrožene lokalne dece u Beogradu, Šidu, Somboru, Subotici, Kikindi i Lajkovcu, u koordinaciji sa lokalnim centrima za socijalni rad, jedinicama lokalne samouprave ili školama.

Cilj projekta AFFECITION je unapređenje socijalne i humanitarne situacije, kao i podrška i olakšan pristup školovanju prvenstveno dece i mladih migranata do 21 godine starosti i podrška lokalnoj deci iz socijalno ugroženih porodica u mestima u kojima se nalaze izbeglički kampovi.