U okviru projekta AFFECTION Biskupijski Caritas Srem je 31.8.2022. podelio đačke rančeve i školski pribor ((sveske, pernice, olovke, vodene boje, tempere, kolaž papir, makaze, lepak, blokovi, rezači… ) deci smeštenoj u Prihvatnom centru Šid. Deci je rančeve uručio predsednik Caritasa Srem,  srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina i poželeo im puno sreće i uspeha u daljem toku školovanja.

Dan ranije, 30.8.2022. godine, u svečanoj sali opštine Šid, u prisustvu predsednika opštine Zorana Semenovića, pomoćnika predsednika opštine zaduženog za soijalna pitanja Nebojše Ilića, roditelja i direktora škola koje deca pohađaju, đačke rančeve sa kompletnim školskim priborom dobila su i lokalna deca u potrebi. Deci je rančeve uručio Petar Dujić, koordinator Caritasa Srem.

Projekat AFFECTION (A Future For Every Child Through Inclusion in Our Neighborhood) je regionalni projekat koji finansira Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, a planirano je da istu donaciju prime deca iz svih izbegličkih kampova u Srbiji. Takođe, rančeve i školski pribor dobiće i 400 socijalno ugrožene lokalne dece u Beogradu, Šidu, Somboru, Subotici, Kikindi i Lajkovcu, u koordinaciji sa lokalnim centrima za socijalni rad, jedinicama lokalne samouprave ili školama.

Cilj projekta AFFECTION je unapređenje socijalne i humanitarne situacije, kao i podrška i olakšan pristup školovanju prvenstveno dece i mladih migranata do 21 godine starosti i podrška lokalnoj deci iz socijalno ugroženih porodica u mestima u kojima se nalaze izbeglički kampovi.