Međunarodna razmena – Savetovališta za povratnike u evropskom dijalogu

Caritas Augzburg, u saradnji sa regionalnom vladom bavarske pokrajne Švabije, Crvenim krstom Bavarske i organizacijom Diakonisches Werk, organizovao je treću po redu međunarodnu konferenciju Savetovališta za povratnike u evropskom dijalogu, na kojoj je učestvovala i predstavnica Caritasa Srbije, kao reintegracioni partner – ekspert.

Konferecija je održana od 20. do 22. februara 2018. godine i na njoj je prisustvovalo preko 100 predstavnika različitih organizacija i institucija koje se bave pitanjima povratnika, kao i predstavnici bavarske vlade i Evropske komisije.

Tema ovogodišnje konferencije bila je Perspektive savetovanja ranjivih grupa povratnika, prvenstveno dece. Konferencija je zamišljena kao platforma za razmenu iskustava evropskih savetnika za povratnike o značajnim temama za dobrovoljni povratak. Prezentacije su se uglavnom fokusirale na teme izazova dece-povratika neposredno pre i posle povratka, zatim monitoringa reintegracionih projakata i mreža među pružaocima usluga u okviru Evropske mreže za dobrovoljni povratak. Predstavnica Caritasa Srbije Jelena Mićović održala je prezentacije o strukturama podrške i pomoći pri reintegraciji povratnika i njihovih članova porodica u Republici Srbiji.

Već tokom održavanja dve prethodne konferencije postalo je jasno da „uspešan“ povratak i održiva reintegracija zavise od više uslova i faktora. Kvalitetno savetovanje sa jasnim informisanjem o perspektivama u zemlji porekla i obavezama u zemlji boravka pre povratka, kao i individualna pomoć nakon povratka igraju bitnu ulogu u održivoj reintegraciji i umanjuju pojave cirkularne migracije.

Informacije i zaključci sa konferencije, kao i ishodi razmene tokom radionica, biće dostupni evropskim reintegracionim savetnicima u zemljama boravka i porekla, kako bi se savetovanje unapredilo i postalo profesionalnije kako s jedne, tako i s druge strane migracionog procesa.