U okviru Projekta reintegracije osuđivanih povratnika po sporazumu o readmisiji koji finansira International Social Service, međunarodno udruženje sa sedištem u Ženevi, korisnica Caritasovog Savetovališta za povratnike, N.R. iz Smedereva dobila je novčanu pomoć da pokrene sopstveni biznis. N.R. je dobila priliku da otvori svoju pekaru. Nakon tri godine napornog rada, uspela je da proširi posao i otvori još jednu pekaru. Pored sina i snaje, koji zajedno sa njom vode posao,  N.R. je zaposlila još dvoje pekara i tri prodavačice. Iako je situacija izazvana epidemijom koronavirusa značajno otežala poslovanje, N.R. je uverena da će uskoro uspeti da otvori i treću pekaru.

„Ostvarili smo saradnju sa školama i to nam je dalo veliki vetar u leđa. Međutim, zbog epidemije taj posao sada stagnira. To je veliki ekonomski udarac za nas. Ali proći će i to!  Verujemo u naš rad i kvalitet naših proizvoda. Preživeli smo i teže stvari, preživećemo i ovo“ samouvereno i vedro nam je rekla N.R.

       

A N.R. zaista jeste prošla kroz izuzetno teške životne situacije. Naime, 2017. godine, muž joj je poginuo u saobraćajnoj nesreći, a mlađi, desetogodišnji sin zadobio teške povrede, usled kojih je mesecima bio nepokretan. Skrhana bolom i očajna što ne može da prehrani porodicu, napravila je, kako i sama priznaje, veliku grešku i prekoračila granicu zakona.

„U tom trenutku nisam videla izlaz niti neko drugo rešenje. Bila sam spremna na sve da prehranim svoju decu i mlađem sinu obezbedim lečenje. Napravila sam glupost zbog koje se strašno kajem i koju sam skupo platila. Međutim, odužila sam svoj dug društvu i zahvaljujući ovom projektu dobila drugu priliku da porodicu čvrsto postavim na noge. Tu priliku nisam smela da propustim. Veoma sam zahvalna na pruženoj pomoći, ali pre svega na poverenju koje mi je ukazano“, otvorila nam je dušu N.R. i ponosno pozvala da probamo njen specijalitet, burek sa kolenicom.

Caritas Srbije je jedna od organizacija osnivača Mreže organizacija za postpenalnu podršku Srbije (MOPPS), koja je uz podršku OEBS-a u Srbiji osnovana 19. marta 2019. godine sa željom da okupi sve organizacije sa teritorije Republike Srbije koje se u svom radu, direktno ili indirektno, bave pružanjem postpenalne podrške ili svoje aktivnosti sprovode sa ciljem poboljšanja položaja lica prema kojima je realizovana krivična sankcija ili maloletnika koji su bili u sukobu sa zakonom.

Caritas Srbije nastavlja sa ostvarivanjem svoje misije i pružanjem pomoći svim ranjivim kategorijama stanovništva, kao i pojedincima u potrebi.