Na ostrvu Tinos u Grčkoj, u periodu od 7. do 14. septembra 2022. godine održan je omladinski letnji kamp u okviru Erasmus+ projekta Zaposli se, koji realizuje mreža Caritasa iz jugoistočne Evrope, predvođena Caritasom Italije. Projekat se realizuje sa ciljem osnaživanja mladih i lokalnih omladinskih organizacija iz regiona, a realizuje ga Evropska unija.

„Misli poslovno – perspektive zapošljavanja mladih i socijalno poduzetništvo“ bila je tema razmene mladih koja se održala u organizaciji Caritasa Grčke, a okupila je 45 mladih  iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Kosova*, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Razmenu mladih vodila je Giovanna Pignatti Morano. Učesnici su imali priliku da razmene iskustva i steknu nova znanja o socijalnom preduzetništvu i socijalnoj ekonomiji. Svi učesnici su dobili Youthpass sertifikate o uspešno završenoj obuci.

“Učešće na ovom projektu je sjajna prilika za mlade da steknu nova znanja, veštine kao i mogućnost za usavršavanjem. Razmena iskustava i razvijanje novih perspektiva pruža mladima šansu za implementacijom svojih ideja i razvoj sopstvenih biznisa. Radionicarski i interaktivni rad, kao i primeri dobre prakse sa kojima smo se upoznali tokom posete Tinosu su mladima pružili priliku da praktično vide na koju način funkcioniše socijalno preduzetništvo i koji su to ključni koraci u razvoju istog. Dok su iskustveno kroz timski rad, imali su priliku da samostalno kreiraju ideju socijalnog preduzetništva i stečeno znanje primene na razvijanju te ideje. Ne možemo zanemariti ni neformalni deo ovog projekta, koji je učesnicima omogućio druzenje, zabavu, i sticanje novih prijateljstava. Učešćem na ovom projektu postali smo bogatiji za jedno veliko iskustvo i znanje,” rekla je  Tanja Todorović, učesnica na projektu iz Zrenjanina.

*U skladu sa rezolucijom 1244/1999 SBUN