Skoro punih šest godina, kroz program međunarodne razvojne pomoći, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije pomaže razvoj seoskih područja u opštinama Aleksinac, Ražanj i Knjaževac. Nedavno je završen poslednji u nizu projekata pod nazivom “Razvoj ženskog agro-preduzetništva u jugoistočnoj Srbiji”, koji su zajednički realizovali Caritas Beogradske nadbiskupije i Karitas Slovenije u partnerstvu sa pomenutim lokalnim samoupravama. U projekat je bilo uključeno 60 žena i devojaka kojima je poljoprivreda jedini ili glavni izvor prihoda, a cilj je bio da se kroz  unapređenje proizvodnje i plasmana poboljša njihov ekonomski položaj. Najvećim delom u pitanju su poljoprivredna domaćinstva koja se bave preradom voća i povrća, uz nekoliko njih koja izrađuju proizvode od testa. Projekat je trajao 33 meseca i završio se u oktobru. Ukupna vrednost projekta je preko 150.000 evra. U svojoj uvodnoj fazi, usled pandemije virusa korona, deo sredstava utrošen je na pakete hrane i higijenskog materijala za najugroženije porodice iz tri opštine.

Projekat je uključio različite vidove podrške: obuke na temu tehnologije voća i povrća, mentorski rad sa tehnologom, proveru zdravstvene ispravnosti proizvoda, izradu etiketa i nabavku staklene ambalaže za oko sto tradicionalnih proizvoda ovih krajeva. U segmentu razvoja preduzetničkih veština, najveće interesovanje privukli su treninzi za prodaju poljoprivrednih proizvoda preko interneta. Kada je reč o sajmovima i studijskim putovanjima, organizovani su nastupi na sajmovima poljoprivrede u Novom Sadu i Negotinu, tri sajma etno hrane i pića u Beogradu, kao i studijska tura Sloveniji. Kroz dva konkursa za bespovratna sredstva u građevinskom materijalu, opremi za preradu i beloj tehnici, pomoć je dobilo preko 50 žena, a poljoprivrednim udruženjima Ukus prirode i Korman donirani su profesionalni pasterizatori i pasirke. Ukupna vrednost direktne pomoći je preko 50.000 evra.

Poslednji ali ne manje važan segment projekta usmeren je na uvođenje principa rodne ravnopravnosti u programiranje budžeta u partnerskim opštinama. Izrađene su preporuke za sektore finansija u Ražnju, Aleksincu i Knjaževcu za kreiranje rodno-osetljivih programa kako bi  raspodela budžetskih sredstava imala što bolji efekat na živote žena. O merama podrške malim proizvođačima na selu i mogućnostima za njihov razvoj govorilo se na završnoj konferenciji u Knjaževcu kojom je projekat i zvanično okončan.

„Ovaj projekat sufinansiralo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije. Stavovi izneti u njemu izražavaju stavove Caritasa Beogradske nadbiskupije, ali ne i zvanične stavove Vlade Republike Slovenije.“