Zamenica amabasadora Austrije, gospođa Sabine Kroissenbrunner, posetila je YourJob Inkubator za mlade Caritasa Zrenjanin. U pratnji gospodina Tobiasa Noelkea, koordinatora projekta, predstavnika Caritasa Austrije, gospođe Marine Kostić, koordinatroke projekta u Srbiji, gospodina Tibora Halmaija, direktora Caritasa Zrenjanin i gospođe Milice Bogdanov, savetnice na projektu, gospođa Kroissenbrunner je imala priliku da se upozna sa rezultatima dvogodišnjeg rada projekta YourJob u Zrenjaninu. Gopsođa Kroissenbrunner je imala priliku i da lično porazgovara sa mladim korisnicima kojima je projekat YourJob direktno promenio život – sa mladim preduzetnicima koji su dobili bespovratna finansijksa sredstva za započinjane privatnog biznisa, kao i mladima koji su nakon okončanih edukacija i stručnih praksi u okviru ovog projekta dobili posao i sebi stvorili priliku da ostanu i nastave da se razvijaju u svom rodnom gradu.

               

Ovom prilikom, organizovana je i poseta školi “9. Maj” sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji i na taj način formalizovana već dugogodišnja saradnja Caritasa sa ovom ustanovom. Savetnica na projektu, gospođa Bogdanov, upoznala je zamenicu ambasadora da se u okviru projekta, kako bi se učenici ove škole u što većoj meri osnažili pred izlazak na tržište rada, svake subote organizuju razne radionice na kojima oni uče kako da napišu svoj CV, kako da aktivno traže posao, kako da se ponašaju na razgovoru za posao, kako se komunicira u poslovnom svetu…

Gospođa Kroissenbrunner je izrazla zadovoljstvo postignutim rezultatima i činjenicom da je Austrija podržala ovaj projekat. Naime, Austrijska razvojna agencija i Caritas Austrije glavni donatori i pokretači regionalnog projekta osnaživanja mladih YourJob, koji u Srbiji realizuju Caritas Srbije, Caritas Srem, Caritas Zrenjanin i Caritas Aleksinac. Zahvaljujući ovoj podršci, mnogo mladih ljudi u iz Zrenjanina, Rume, Iriga i Aleksinca dobilo je priliku da se edukuje, stekne neophodno radno iskustvo kroz stručnu praksu, pa čak i dobije bespovratna sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa.

 

 

Pogledajte prilog zrenjaninske RTV Santos.