Beogradski nadbiskup i metropolit i predsednik Caritasa Srbije, mons. dr Ladislav Nemet čestitao je vernicima najveći hrišćanski praznik – Uskrs. Nadbiskupovu poslanicu vam prenosimo u celosti

Uskrs 2024.

Sveti papa Jovan XXIII je na otvaranju Drugog vatikanskog sabora 1962. godine izrekao ove snažne reči: »Neki u sadašnjim okolnostima ljudskog društva vide samo propast i pustoš, govore da se naše vreme, u poređenju s prošlim, sve više pogoršava i da se ljudi zato tako vladaju – kao da iz istorije, koja je učiteljica života, nemaju šta da nauče i kao da su u vreme prethodnih sabora hrišćansko učenje, moralnost i prava sloboda Crkve u svemu samo cvetali i napredovali. Nama se, međutim, čini da nikako ne smemo da se složimo s tim prorocima nesreće, koji uvek zlokobno proriču kao da preti propast sveta.«

U sadašnjem istorijskom događanju kojim – kako se čini – ljudsko društvo ulazi u neki novi poredak, valja još više upoznavati tajanstvene osnove Božjeg proviđenja koje je protokom vremena, preko ljudskih dela a ponajviše mimo svih očekivanja, postizalo svoj cilj i sve, pa i ljudske suprotnosti, mudro raspoređivalo na dobro Crkve. (Prema EG 84, citirano po papi Franji, u: https://hrcak.srce.hr/file/139696 , pogledano 12. 3. 2024.)

Njegove reči i danas su relevantne. Kada je Papa izrekao ove reči, hladni rat je bio u svom najgorem izdanju, u vidu brojnih manjih i većih sukoba po celoj zemaljskoj kugli. Situacija je danas slična: čak i ako ne možemo da govorimo o hladnom ratu kakav je bio šezdesetih godina prošlog veka, na Zemlji i dalje besne mnogi ratovi. Šta bi u takvoj situaciji Katolička Crkva, šta bismo mi katolici mogli da učinimo?

Naš glavni zadatak je naveštavanje radosne vesti o uskrsu. Zato što je uskrs promenilo budućnost svekolikog stvorenog sveta, a u njemu i čoveka. Nije ljudska slabost ta koji ima poslednju reč, nisu to ni greh ni prevara, nego Božji večni život. I ne bismo mogli da uništimo ovaj život čak i ako bismo sve iskorenili sa ove planete. Nije lako sve to prihvatiti… – a ovde može da pomogne samo dubina vere. Jer vera nam daje snagu da istrajemo na svom životnom putu, da ostanemo dobri u ovom zaraćenom svetu, a ne da sledimo primer onih koji više ne žele ili ne mogu da budu dobri…

U međuvremenu, mi živimo u istorijskom razdoblju koje stoji pod znakom večnog uskrsa. Isusovo uskrs je događaj koji svojom snagom ne prestaje da zrači i na nas i na naše društvo. Ono nas podstiče da se borimo protiv nasilja u našem društvu, protiv korupcije i onih društvenih prilika koje naše najbolje, školovane ljude masovno teraju da napuste Srbiju. Ako tako nastavimo, Srbija će za 30 godina biti jadna, siromašna i po stanovništvu upola manja zemlja nego danas. I onda će kod nas sigurno pobediti smrt, a ne Uskrs.

Zato pozivam sve koji ovde mogu nešto da učine, da stanu na stranu uskrsa a ne propasti, radosti i sigurnosti a ne nesigurnosti i straha koji uništavaju naša sela i gradove.

Svim katolicima i nekatolicima, svim ljudima koji traže dobro, pa tako i sebi, želim da uskrsli Hrist ojača u nama svaku inicijativu koja naš život čini lepšim i boljim i tako nas približava večnom životu uskrslog Učitelja.

Na kraju, želeo bih da podsetim na ono što svi već sigurno znamo, a to je da je Zrenjaninska biskupija dobila novog biskupa. Pripremimo se molitvom i dobrim srcem za njegovo rukopoloženje koje će se 1. juna 2024. godine, s početkom u 11 sati, slaviti u zrenjaninskoj katedrali. Molim sve koji imaju vremena i prilike da se dostojno pripreme i dođu na ovaj veliki događaj.

Svima vama želim srećne uskrsne praznike, a i našoj braći koja Vaskrs slave po julijanskom kalendaru, od srca poručujem: Hristos vaskrse — vaistinu vaskrse!

 

† mons. dr Ladislav Nemet,

beogradski nadbiskup i metropolit