U MZ Košutnjak, u opštini Čačak, 04. avgusta 2021. godine održana je radionica o lokalnom upravljanju rizicima od prirodnih katastrofa. Radionicu je vodio gospodin Marko Šalić iz Caritasa Srbije, uz čiju pomoću su učesnici razvili akcioni plan. Ovo je drugi deo radionice, koja je započeta 2. jula. Radionica je realizovana u okviru projekta ,,Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti – PREPS“. Čačak je jedan od osam gradova i opština u Srbiji u kojima se ovaj projekat realizuje, budući da je pepoznat kao lokalitet sa visokim rizikom od prirodnih katastrofa.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta i pripravnosti lokalnih zajednica za slučaj nastanka prirodnih katastrofa. Projekat se realizuje u 14 opština u Srbiji i BiH u kojima postoji povišeni rizik od nastajanja prirodnih katastrofa, a koje nemaju dovoljno razvijene kapacitete smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Projekat finansira Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID), implementacioni partner je CRS (Catholic Relief Services), a u Srbiji projekat realizuju Caritas Srbije i Čovekoljublje.

Projektne aktivnosti su omogućene zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda kroz Agenciju SAD za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj sadržaj je odgovornost Caritasa Srbije i ne odražava stavove USAID-a, kao ni SAD-a.