Direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović učestvovao je na online sastanku Konsultacija sa biskupskim konferencijama, pod nazivom Prema sve većem „mi“, koji je održan 16. juna, u organizaciji odeljenja za Migrante i izbeglice pri Svetoj Stolici.

Prema sve većem „mi“ tema je koju je Sveti Otac Papa Franjo odabrao za ovogodišnji Svetski dan migranata i izbeglica. Neki trendovi u svetu danas nas sprečavaju da jedni druge doživljavamo kao braću i sestre. Društvene nevolje koje muče svet proizilaze iz prioriteta ličnih interesa, za razliku od brige za celo čovečanstvo. Kroz dijalog i sa srcima otvorenim za svet, možemo uspostaviti – univerzalno sestrinstvo i bratstvo. Ideja je gradili jaču zajednicu između različitih realnosti, okupljali ljude kao veliku porodicu i fokusirati se na promociju zajedničkih aktivnosti.

Odeljenje za migrante i izbeglice odlučilo je da produbi ovu temu i iskoristi konsultacije za sastavljanje novog dokumenta –  Smernice o pastoralnom zbrinjavanju međukulturnih migracija, koji bi trebalo da bude objavljen sledeće godine.

Među učesnicima ovih konsultacija bili su Don Aleksander Mackiewicz – kancelar Kurije Grodno iz Belorusije, Mons. Tomo Vukšić – pomoćni biskup Sarajeva, Rumen Stanev – predsednik Caritasa Bugarske, gospodin Hugo Gloss iz Caritasa Slovačke, gospodin Aljoša Vodopivec iz Caritasa Slovenije i predstavnik Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metoda Mons. Dode Gjergji, biskup Prizrena-Prištine. Sastanak je predvodio Kardinal Michael Czerny iz odeljenja za Migrante i izbeglice. Učesnici su razgovarali o izazovima migracija prisutnim u njihovim zemljama i mogućim odgovorima na ove izazove.

Direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović istakao je da mnogi ljudi imaju strah od nepoznatih i različitih, ali da je potrebno prevazići ovaj strah kroz susrete, koji bi pomogli da se bolje upozna kultura drugih naroda. Kao pozitivan primer naveo je događaj koji su organizovali Ipsia i Caritas, u kom su izbeglice iz Centra za azil u Bogovađi imale priliku da pripreme tipična jela iz njihovih zemalja i podele ih sa lokalnim stanovništvom.