U poruci povodom Svetskog dana siromašnih koji se obeležava 14. novembra pod sloganom „Siromahâ svagda imate uza se“, papa Franjo je uputio snažan apel hrišćanima i vladama celog sveta, da hitno i na novi način intervenišu, jer se broj siromašnih, između ostalog i zbog pandemije, povećao preko mere. Papa poručuje da je potrebno  promeniti način života, jer sebičnost uzrokuje siromaštvo

“Isus u Betaniji podseća da je on prvi siromah, najsiromašniji među siromašnima, jer ih sve predstavlja, te u njihovo ime prihvata gest žene koja mu glavu pomazuje vrlo dragocenom mašću” – ovim rečima je papa Franjo objasnio izbor teme, uzete iz Markova Evanđelja: „Siromahâ svagda imate uza se“.

“Kada vernici žele lično da vide Isusa i dotaknu ga rukom  znaju gde da se obratei: siromašni su Hristov sakrament, predstavljaju njegovu osobu i upućuju na Njega”, dodao je papa.

Siromašni su u središtu hoda Crkve

Papa u poruci podseća na kritike Jude Iškariotskoga, koji prigovara zbog toga što je jedna žena na Isusovu glavu izlila vrlo dragocenu pomast u vrednosti od oko 300 denara koji su se, kako kaže apostol izdajica, mogli dati siromasima. Zapravo, primećuje jevanđelist Ivan, Juda to nije rekao zato što mu je bilo stalo do siromaha, nego zato što je bio lopov i, budući da je imao blagajnu, uzimao je ono što su stavljali u nju. Papa je stoga upozorio da oni koji ne prepoznaju siromašne izdaju Isusov nauk i ne mogu biti njegovi učenici. Siromašni su – istakao je – u središtu hoda Crkve.

Zbog pandemije mnogo više siromašnih

“Danas je zbog pošasti pandemije još više siromašnih, jer ona, kada sa sobom ne donosi trpljenje i smrt, u svakom je slučaju vesnik siromaštva “, primetio je Papa.

“Tako se broj siromašnih povećao preko mere i, nažalost, biće ih još tokom sledećih meseci. Neke zemlje zbog pandemije trpe vrlo ozbiljne posledice, tako da su najranjiviji lišeni osnovnih potrepština. Dugi redovi ispred kuhinja za siromašne opipljivi su znak tog pogoršanja. Valja stoga pronaći pogodnija rešenja za borbu protiv virusa na globalnom nivou, ne težeći ličnim interesima.

Siromaštvo nije plod sudbine, već posledica sebičnosti

“Nažalost, individualistički način života podupire stvaranje siromaštva, i često na siromašne  prebacuje odgovornost za njihovo stanje. Ali, siromaštvo nije plod sudbine, nego posledica sebičnosti”, upozorio je Papa i istakao da se stoga nameće drugačiji pristup siromaštvu, a to je izazov za vlade i svetske institucije, s kojim se valja suočiti dalekovidnim društvenim modelom, sposobnim da ide u susret novim oblicima siromaštva koji su prisutni u svetu i koji će obeležiti sledeće decenije. “Ako su siromašni stavljeni na rub društva, kao da su krivi za svoje stanje, onda je i sâm koncept demokratije stavljen u krizu, a svaka društvena politika postaje bezuspešna”, istakao je Papa.

Nije dovoljna milostinja

“Kada Isus kaže „Siromahâ svagda imate uza se“, to je poziv da nikada ne izgubimo iz vida priliku koja nam se nudi da činimo dobro”, objasnio je papa Franjo.

“Međutim, nije reč o olakšavanju naše savesti davanjem milostinje, nego o suprotstavljanju kulturi ravnodušja i nepravde kojom se odnosimo prema siromašnima. Doista, milostinja je povremena; deljenje je pak trajno. Prva bi mogla zadovoljiti onoga koji ju daje i poniziti one koji ju primaju; dok druga jača solidarnost i daje potrebne uvjete za postizanje pravednosti”, dodao je papa.

Prepoznajmo Hrista u životu siromašnih

Za hrišćane postoji neraskidiva veza između Isusa, siromaha i naviještanja evanđelja – napomenuo je Papa. “Naime, Božje lice koje On otkriva, lice je Oca za siromašne i blisko je siromašnima. Čitavo Isusovo delovanje potvrđuje da siromaštvo nije plod sudbine, nego konkretni znak njegove prisutnosti među nama. Hrista, naime, ne pronalazimo kada i gdje želimo, nego ga prepoznajemo u životu siromašnih, u njihovoj patnji i siromaštvu, u katkada neljudskim uslovima u kojima su prisiljeni da žive. Neću se umoriti ponavljajući da su siromasi pravi evangelizatori, jer su oni prvi bili evangelizirani i pozvani deliti Gospodinovo blaženstvo i njegovo Kraljevstvo. Siromašni u svim prilikama i na svim stranama svijeta, evangeliziraju nas, jer nam dopuštaju da otkrijemo na uvek nov način, istinske crte Očeva lica.

Don Primo Mazzolari: Siromašne valja zagrliti, a ne brojati

Papa Franjo je svoju poruku završio rečima don Prima Mazzolarija: ‘Želio bih vas zamoliti da me ne pitate ima li siromašnih, tko su oni i koliko ih je, jer bojim se da takva pitanja odvlače pozornost ili su izgovor kako bi se izbegla tačno određena uputa savesti i srca. Ja siromašne nisam nikada brojao, jer se ne mogu brojati; siromašne valja zagrliti, a ne brojati’ – stoji na kraju Papine poruke za Svetski dan siromaha.

 

izvor: kc.org.rs