Tokom ove nedelje u Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu održan je poslednji sastanak i zajednička radionica projektnih timova koji su protekle dve godine radili na realizaciji projekta ACTIVE. Projekat “ACTIVE – Pristupačna komunikacija u cilju inkluzije osetljivih grupa na Zapadnom Balkanu„ započet je u junu 2022. godine i uspešno se završava ovog meseca. Tokom skoro dve godine, partneri iz mreže Caritasa na Zapadnom Balkanu radili su zajedno na unapređenju položaja ranjivih osoba u regionu kroz promociju i realizaciju niza aktivnosti na polju unapređenja pristupačne komunikacije.

Događaj koji je organizovan u Beogradu bio je prilika za prezentaciju postignutih projektnih rezultata, razmenu stečenih znanja i iskustava projektnih partnera kao i planiranje novih aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu kroz projekat ACTIVE 2. Učesnici radionice su predstavili primere dobre prakse i inovativne pristupe koji su se pokazali uspešnim tokom implementacije projekta dok su svoja iskustva na polju jasnog i jednostavnog jezika preneli predstavnici slovenačkog udruženja Zavod Risa iz Slovenj Gradeca. Pored gostiju iz Slovenije učešće u ovom događaju uzele su kolege iz Caritasa iz Austrije, predstavnici Austrijske ambasade u Srbiji kao, prof. dr. Lejla Kafedžić, redovna profesorka Filozofskog fakulteta – Univerziteta u Sarajevu i Ljupka Mihajlovska, predsednica Saveza za pristupačnost Srbije.

Za stolom Anita Govlja, Caritas Srbije, predstavnik Austrijske ambasade u Srbiji kao i prof. dr. Lejla Kafedžić

Tokom sprovođenja projekta ACTIVE, postignuti su značajni rezultati u oblasti pristupačne komunikacije. Od početka projekta 150 osoba iz ranjivih grupa steklo je veštine kontrole tekstova na jasnom i jednostavnom jeziku, sprovedeno je preko 100 obuka za više od 1200 predstavnika institucija i organizacija civilnog društva što je doprinelo unapređenju kapaciteta za pristupačnu komunikaciju na lokalnim nivoima. Preveden je priručnik organizacije Inclusion Europe, kreirane su smernice za pristupačne događaje, kao i smernice za pristupačnost na društvenim mrežama i priručnik za izradu pristupačnih veb-sajtova. Napisane su i objavljene brošure na jasnom jeziku na niz različitih tema.

„Projekat Active pokazao je koliko je važna saradnja na regionalnom nivou kako bismo osnažili najranjivije članove našeg društva. Zahvaljujemo se svim partnerima i donatorima na njihovoj podršci i posvećenosti, koja je omogućila postizanje ovih značajnih rezultata,“ rekla je Jelena Ankić, regionalna koordinatorka projekta iz Caritasa Srbije.

Zajednička fotografija svih učesnika

Projekat ACTIVE je implementiran uz podršku donatora Initiative “Renovabis e.V.” i Caritasa Austrije, čija je podrška bila ključna za ostvarivanje ovih značajnih postignuća.

18. maj 2024.