U okviru regionalnog projekta SOCIETIES 2, koji finansira Evropska unija, Caritas Srbije je, zajedno sa partnerskim organizacijama iz Pokreta za mentalno zdravlje, Gradskim zavodom za javno zdravlje i Institutom za mentalno zdravlje realizovao kampanju podizanja svesti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja i unapređenju položaja osoba sa mentalnim smetnjama pod sloganom „MOŽE DA SE DESI SVAKOME“.  Značajnu podršku u realizaciji ove kampanje pružile su kompanije OMV i AlmaQuattro, kojima se i ovom prilikom od srca zahvaljujemo.

 

U okviru kampanje, povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, u prostoru Građanskih inicijativa “Miljenko Dereta” na Dorćolu održan je prvi Beogradski festival mentalnog zdravlja. Festival je organizovao Pokret za mentalno zdravlje, čiji je Caritas Srbije jedan od osnivača i nosilaca. Posetioci festivala imali su priliku da nauče kako da pravilno izvode fizičke vežbe u cilju unapređenja mentalnog zdravlja, da učestvuju na antistres i likovnim radionicama, simulacijama grupe samopomoći, da razgovaraju sa psihologom, ali i sa javnim ličnostima iz sveta muzike, glume i medija, koje su sa prisutnima podelile svoje stavove i iskustva sa problemima mentalnog zdravlja.

   

Takođe, na Trgu Republike predstavnici Pokreta, delili su štand sa Klinikom za psihijatrijske bolesti  „Dr Laza Lazarević“ gde su sa građanima razgovarali i delili im edukativni materijal.

Caritas Srbije nastavlja sa realizacijom aktivnosti usmerenih na unapređenje položaja osoba sa mentalnim smetnjama, kao i prevenciju i zaštitu mentalnog zdravlja.