U katedrali Sv. Dimitrija u Sremskoj Mitrovici, donedavni direktor Hrvatskog Caritasa, mons. Fabijan Svalina, zaređen je za novog srijemskog biskupa koadjutora. On će biti pomoćnik biskupu Đuru Gašparoviću, kog će na tom mestu direktno naslediti nakon njegovog odlaska sa funkcije. Glavni zareditelj bio je nadbiskup Pol Galager (Paul Richard Gallagher), sekretar Svete Stolice za odnose sa državama i sekretar Međunarodnog povereništva za Crkve u istočnoj Evropi, a suzareditelji bili su đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić i srijemski biskup Đuro Gašparović. Prezbiteri pratioci novog biskupa bili su župnik Župe sv. Mateja u Gundicima Josip Dominković i župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu i direktor Caritasa Srem, preč. Jozo Duspara.

U misi su učestvovali brojni nad/biskupi i svećenici, uključujući i predsednika Caritasa Srbije, beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara i direktora naše organzacije, oca Mihaija Gherghela.

„Uvijek ću se fokusirati na poslanje kojem sam i do sada služio, a to je karitativno djelovanje. Usredištu mojega rada bit će ljubav prema potrebitom, prema bližnjem, prema onima koji su na marginama, ne samo materijalnim već i duhovnim”, izjavio je novi srijemski biskup, mons Svalina.

Direktor Caritasa Srbije, otac Gherghel, iskoristio je priliku da čestita novoizabranom biskupu, kao i da porazgovara sa nadbiskupom Galagerom, pred kojim je susret sa najvišim rukovodstvom Republike Srbije.

Caritas Srbije i ovom prilikom čestita mons. Svalini na zaređenju za biskupa i veruje da će ovaj čin u velikoj meri doprineti razvoju Caritasa u Srbiji i ostvarivanju misije naše organizacije, a to su pružanje pomoći svim ljudima u potrebi, promocija mira i ljubavi, solidarnosti i tolerancije i briga o ranjivim i marginalizovanim kategorijama stanovništva.

Doprinesite i Vi! Postanite donator Caritasa Srbije i pomozite nam u ostvarivanju naše misije.
Žiro račun za donacije u RSD: 220-31186-42
Žiro račun za devizne donacije: 11-305-0000260.8
Ovde preuzeti instrukcije za devizne donacije

Za druge vidove donacija – u odeći, obući, hrani, sredstvima za održavanje higijene… potrebno je kontaktirati najbliži biskupijski ili župni Caritas oko koordinacije i dogovora.

Učinite dobro delo! Učinite srećnim i druge i sebe!