Predsednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup i mitropolit, mons. Stanislav Hočevar i ministar za brigu o selu, gospodin Milan Krkobabić posetili su 8. juna aleksinačko selo Mozgovo. U Domu kulture u Mozgovu ministra i nadbiskupa dočekali su stanovnici nekoliko okolnih sela, a izvedena je i folklorna priredba. Bila je ovo prilika da se ukaže na problem gašenja sela, ali i predstave potencijalna rešenja ovog problema i načini kako da se ljudi zadrže, pa čak i vrate na selo.

“U Srbiji imamo gotovo 200.000 praznih kuća i hoćemo da te kuće ponovo naselimo. Mi ćemo kao država, obezbediti sredstva mladom poljoprivredniku koji živi ovde ili hoće da dođe iz drugih delova Srbije, da otkupi praznu kuću koja ima vlasnika i koji želi da proda tu kuću”,  izjavio je ministar Krkobabić.

“Sve u saradnji sa lokalnim samoupravama. Hoćemo da vidimo gde se te kuće nalaze, da li su im pravno-imovinski odnosi čisti, a lokalne samouprave će uraditi valjanu procenu vrednosti tih kuća. To je epohalan poduhvat u koji ulazimo. Ako bismo imali 200.000 porodica koje će te kuće naseliti onda bi pitanje – da li sela Srbije opstaju ili ne opstaju, bilo izlišno”, dodao je ministar.U

Predsednik Caritasa, nadbiskup Hočevar, govorio je o programima pomoći stanovništvu aleksinačke opštine, koje je Caritas uspešno realizovao prethodnih godina.

“Vera nas uči da jedino povezani možemo živeti i u gradu i u selu, a samo zdravo selo omogućuje život i u gradovima”, istakao je nadbiskup.

Ministar i nadbiskup su se pre posete selu Mozgovu, sastali sa rukovodstvom opštine Aleksinac gde su razmatrani potencijali razvoja sela aleksinačke opštine u svetlu programa za poboljšanje uslova života i rada na selu, koje sprovodi Ministrarstvo za brigu o selu, kao i humanitarne aktivnosti koje bi bile nastavak pomoći delu stanovništva ugroženom siromaštvom.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević izjavio je da opština ima veliki izazov da obezbedi sve što je potrebno stanovnicima 72 sela ove opštine.

On je rekao da je ceo kraj oko Aleksinca živeo od rudnika, ali da sada, osim njegovog stavljanja ponovo u funkciju, neophodno raditi na svim ostalim vidovima privređivanja stanovništva, naročito na konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, jer ovaj kraj je poznat po svojoj plodnosti za različite kulture.