Petog dana decembra širom sveta obeležava se Svetski dan volontera. Ljudi koji nesebično poklanjaju svoj rad kako bi doprineli blagostanju čitave zajednice i pomogli drugima, ponos su Caritasa Srbije. Razvoj volonterizma je, konkretnog oblika solidarnosti i dobročinstva, jedan je od osnovnih ciljeva Caritasa Srbije. Posebno smo ponosni na naše najlmlađe volontere.

Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo Mariju Tilinek, 19 – godišnju volonterku Caritasa Niš. Marija već šest meseci  volontira u Caritasovom Centru za slušanje, gde nastoji da izađe u susret svakom korisniku. Kako sama kaže, Marija volontira jer oseća duboku potrebu da pomaže ljudima, ali i kako bi stekla nova iskustva i prijateljstva.

“Upoznajem različite ljude sa različitim problemima. Mnogi od njih su usamljeni i bespomoćni. Vrlo često je dovoljno samo da ih neko zaista sasluša i pruži im svoju iskrenu ljubaznost. Smatram da svako na svetu to zaslužuje. Pokušavamo da zajedno premostimo prepreke sa kojima se susreću, kakve god da su i postepeno oni u meni počinju da vide osobu na koju mogu da se oslone. Tako nastaju prijateljstva. Volontiranje promoviše partnerstva, negujući živo civilno društvo i mir kroz socijalnu inkluziju”, rekla je Marija.

Ovom prilikom pozivamo sve mlade da krenu Marijinim stopama i postanu volonteri Caritasa Srbije. Sreća je u davanju!