U MZ Erčege, u opštini Ivanjica, 11. avgusta 2021. godine održana je radionica o lokalnom upravljanju rizicima od prirodnih katastrofa. Radionicu su vodili gospođa Jovana Lončarević i gospodin Marko Šalić iz Caritasa Srbije i Dragojle Džibraković, predstavnik radne grupe opštine Ivanjica uz čiju pomoć su učesnici razvili akcioni plan i izvršili procenu kapaciteta i ranjivosti ove mesne zajednice. Ovo je drugi deo radionice, koja je započeta 11. jula.

Radionica na istu temu održana je i u MZ Pejovac u opštini Trstenik, 17.8.2021. godine. Radionicu je vodio gospodin Marko Šalić, u prisustvu predstavnika radne grupe opštine Trstenik, gospodina Vladimira Dačića, Stefana Radivojevića i Dalibora Mandžukića.

Radionice su realizovane u okviru projekta ,,Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti – PREPS“. Ivanjica i Trstenik spadaju u osam gradova i opština u Srbiji u kojima se ovaj projekat realizuje, budući da su pepoznati kao lokaliteti sa visokim rizikom od prirodnih katastrofa.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta i pripravnosti lokalnih zajednica za slučaj nastanka prirodnih katastrofa. Projekat se realizuje u 14 opština u Srbiji i BiH u kojima postoji povišeni rizik od nastajanja prirodnih katastrofa, a koje nemaju dovoljno razvijene kapacitete smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Projekat finansira Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID), implementacioni partner je CRS (Catholic Relief Services), a u Srbiji projekat realizuju Caritas Srbije i Čovekoljublje.

Projektne aktivnosti su omogućene zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda kroz Agenciju SAD za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj sadržaj je odgovornost Caritasa Srbije i ne odražava stavove USAID-a, kao ni SAD-a.