Milana Borić, 21-godišnja devojka koja je u okviru projekta YourJob dobila grant u vidu bespovratnih novčanih sredstava za pokretanje sopstvenog biznisa, svečano je otvorila svoj kozmetički salon LOTOS MB u svom rodnom Zrenjaninu. Razgovarali smo sa Milanom, koja nije uspevala da suzdrži emocije. Jednostavno, njena radost i uzbuđenje su mogli da se dodirnu. Evo šta nam je rekla.

Kako je sve počelo? Kako si saznala za YourJob?
Za YourJob sam saznala preko Facebooka. Jednog jutra mama mi je poslala link sa obaveštenjem da se te večeri u Domu kulture održava prezentacija projekta. Otišla sam sa mamom i odmah smo odlučile da vredi pokušati. Posle prvog kruga dobila sam poziv da učestvujem na BootCampu na Fruškoj gori i dalje je sve išlo svojim tokom.

                   

Ti već imaš dosta iskustva. Kada si počela da se baviš manikirom?
Da, manikir radim već 4 godine. Ljubav prema svom, sada već poslu, rodila se jako davno. Kao devojčica gledala sam žene kako rade i silno sam želela da to naučim. Nakon nekog vremena, roditelji su mi uplatili kurs. Odavno već imam želju da otvorim svoj salon, ali to jednostavno nije bilo izvodljivo. Do sada!

Da li si na početku mislila da ćeš dobiti grant?
Mislila sam, želela i verovala. Međutim, u konkurenciji je bilo mnogo dobrih ideja i to mi je ulivalo strah.

Kako si se osećala na PITCHu?
Pitch je za mene bio nesto novo. Imala sam ogromnu tremu, ali na kraju je to na mene ostavilo izuzetno pozitivan utisak. Naročito sada, iz ovog ugla 🙂

              

Kako si se osećala kada si saznala da si dobila grant? Kakve su reakcije okoline?
Kada sam dobila taj mejl… Uh… Minut-dva sam bila u šoku.  Naravno, prvo sam vest podelila sa majkom, a ubrzo i sa najužim krugom ljudi. Nastala je opšta euforija.

Kako su protekle pripreme lokala?
Što se tice pripreme lokala, glavni radnik je bio moj otac koji je inače moja podrška. Bilo je mnogo problema i izazova. Jedan od osnovnih problema je i COVID 19, zbog kog je nabavka bila izuzetno otežana. Bilo je zabavno, ali trebalo je mnogo posla uraditi za kratko vreme, što stvara pritisak, tako da za zabavu nismo imali puno vremena. Ali se zato sada zabavljam!

Kakvi su planovi za budućnost?
Imam želju da započnem svoju proizvodnju gelova, ali to je za neku dalju budućnost.

U kojoj meri smatraš da ti Bootcamp ili druge aktivnosti na YourJobu koriste u ostvarenju cilja? Na koji način?
Bootcamp je jedno prelepo iskustvo. Upoznala sam nove ljude i čula tuđe ideje. Mnogo mi je značio oko pravljenja biznis plana, kao i oko javnog nastupa. Moram da napomenem da mi se jako dopada otvorena komunikacija sa svim ljudima koji rade na YourJobu. Posebno bih istakla Milicu Bogdanov, koja je zaista uvek bila tu da odgovori na sva moja pitanja. Smatram da treba da postoji više ovakvih programa, kako bi što više mladih ljudi, pre svega ostalo u Srbiji Ii bilo u mogućnosti da ostvari svoje snove.

Šta imaš da poručiš svojim vršnjacima u Srbiji?
Sve je moguće! Verujte u sebe i svoje snove!

Milani želimo puno uspeha u nastavku karijere i nadamo se da će njen preduzetnički duh nadahnuti mnogi mlade ljude. Srećno!