Tokom proteklih dana, Srijemsku biskupiju i Biskupijski Caritas Srem, posetila je delegacija Caritasa Bolzano-Bressanone, na čelu sa direktorom, gospodinom Paolom Valenteom i koordinatorom, gospodinom Fabiom Molonom. Tokom posete, gosti su u pratnji direktora Caritasa Srem, prečasnog Joze Duspare i koordinatora, gospodina Petra Dujića, posetili nekoliko lokacija na kojima se implementiraju projekti koje finansira Caritas Bolzano-Bressanone / Bozen – Brixen.

Prvog danas posete, na blagdan Duhova, prisustvovali su Svetoj Misi, koju je predvodio vlč. Božidar Lusavec, župnik župe Sveta Ana u Maradiku i upravitelj doma Sveta Elizabeta. Nakon Svete Mise obišli su Dom Svete Elizabete, gde su u razgovoru sa osobama koje žive u ovom domu  imali prilike da vide kako dom funkcioniše i kakvo je raspoloženje korisnika i župljana, i koliko im znači što u svojoj zajednici imaju dom za osobe bez svog adekvatnog smeštaja. Gosti su pokazali zadovoljstvo jer su mogli da pomognu osobama u potrebi Srijemsku biskupiju na čijoj je teritoriji izgrađen dom.

Župnik i upravitelj Doma, vlč. Božidar Lusavec, pozvao je goste na domjenak koji su pripravili njegovi suradnici. Nakon domjenka, usledio je sastanak sa vlč. Ivicom Damjanovićem, direktorom Caritasa Srbije i direktorom Caritasa Srem, preč. Jozom Dusparom, na kom se razgovaralo o daljem angažovanju Caritasa Bolzano – Bressanone na ovom projektu.  Iste večeri, po povratku u Zemun, delegacija je prisustvovala ekumenskom koncertu i susretu horova različitih hrišćanskih zajednica u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.           

Ponedeljak 24.05. bio je rezervisan za posetu prihvatnim centrima Adaševci i Principovac, gde su gosti imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima koje Cartitas Srijem realizuje u okviru programa pružanja pomoći migrantima i lokalnom stanovništvu.  Nakon posete centrima, posetili su i volonterski tim kućne nege u Šidu za stare i nemoćne osobe, projekat koji Caritas Bolzano-Bressanone već godinama podržava. Kroz posete osobama u potrebi, imali su prilike da se još jednom uvjere u neophodnost ovih projekata na prostoru biskupije. Posjeta je završena susretom sa župnikom Mihailom Režakom, u grkokatoličkoj župi u Šidu.

U utorak 25.05, gosti su  posetili Biskupa ordinarija, Mons. Đuru Gašparovića, koji je delegaciji Caritasa Bolzano- Bressanone svečano uručio zahvalnice za 20 godina saradnje na raznim projektima, kao i oproštajni poklon za koordinatora  , gospodina Fabia Molon, koji za mesec dana odlazi u mirovinu.

Mons. Gašparović i prečasni Duspara, zahvalili su se Caritasu Bolzano-Bressanone na 20 godina nesebične pomoći ljudima u potrebi na teritoriji Srijemske Biskupije, kao i na velikom trudu i zalaganju g. Fabia Molon, poželevši mu sve najbolje u mirovini s porukom da je uvek dobrodošao kao dragi gost Biskupije.

Delegacija je obišla i nekoliko mesta gde se svake godine deli ogrevno drvo za siromašne i stare osobe koje živ s minimalnim primanjima, te im je ova pomoć uvek dobrodošla.

Caritas Srem i Caritas Srbije i ovom prilikom zahvaljuju Caritasu Bolzano-Bressanone, njegovom direktoru Paolu Valenteu i koordinatoru, gospodinu Fabiju Molonu na svemu što su učinili za ljude sa područja Srijemske biskupije.