U svečanoj sali SO Aleksinac, 13. oktobra održan je okrugli sto na temu „Mladi i preduzetništvo“. Okrugli sto je organizovan u okviru projekta YourJob sa ciljem da predstavi rezulltate projekta, druge mogućnosti pružanja podrške mladima u Aleksincu, ali i da predstavi izazove sa kojima se mladu preduzetnici u ovoj opštini suočavaju.

Budući da je projekat YourJob nastao na incijativu Caritasa Austrije, a da je realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci Austrijske razvojne agencije, okruglom stolu prisustvovao je i ambasador Austrije u Srbij, Njegova Ekselencija gopsodin Nikolaus Luteroti. On je izrazio zadovoljstvo što je Austrija u prilici da podrži jedan ovako uspešan projekat i istakao podršku Austrije Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.  Pre samog događaja, Njegova Ekselencija imao je priliku da poseti Caritas Aleksinac i upozna se sa radom ovog župnog Caritasa, kao i da poseti neke od dobitnika grantova za započinjanje sopstvenog biznisa i mlade ljude na stručnoj praksi u okviru projekta YourJob.

 
 

Pored ambasadora, učesnici okruglog stola bili su predsednik opštine Aleksinac, gospodin Dalibor Radičević, rukovodilac službe za zapošljavanje u NSZ-u, godspodin Dragan Milojković, gospodin Milan Babić, direktor Co-working prostora „Deli” i gospodin Stefan Đurić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Naravno, svoje biznise i izazove sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju predstavili su i dobitnici grantova iz Aleksinca – Tamara Matić, Anica Lazić, Ilija Ranđelović i Dragan Stojanović. O mogućnstim koje pruža YouzJob projekat, ali i o drugim aktivnsotima koje Caritas Aleskinac realizuje govorili su savetnica Jovana Stojanović i direktor Caritasa Aleksinac, gospodin Goran Žalac.

Zaključak okruglog stola je bio da se mladi preduzetnici u Aleksincu suočavaju sa brojnim izazovima i poteškoćama, ali da je uz sinergiju i podršku svih činilaca u društvu,  javnog, civilnog i privatnog sektora, moguće unapređenje njihovog položaja.