Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo Tanju Todorović, 29-godišnju devojku iz Zrenjanina, jednu od dobitnika/ca granta u vidu bespovratnih sredstava za pokretanje sopstvenog biznisa  okviru regionalnog osnaživanja mladih YourJob. Tanja je master defektolog za bolesti zavisnosti, psihološki savetnik i psihoterapeut u edukaciji, kao i trener razvojnih veština. Zahvaljujući finansijskoj podršci koju je dobila u okviru projekta YourJob, stekla je priliku da ostvari svoj san i otvori cenar za prevenciju, edukaciju i savetovanje.

Preduslov za učešće na konkursu za dobijanje bespovratnih sredstava za započinjanje privatnog biznisa bilo je učešće na trodnevnom boot camp-u za preduzetništvo, koji je održan na Fruškoj gori. Nakon toga, usledilo je pravljenje biznis i finansijskog plana pod stručnim mentorstvom. Na kraju, usledio je PITCH – kratka prezentacija biznis ideje, kojom je nezavisnu komisiju za dodelu grantova trebalo ubediti da je baš vaša ideja vredna finansijske podrške.

Porazgovarali smo sa Tanjom koja je sa nama podelila svoje utiske.

Čestitamo na dobijenom grantu! Kako si se osećala kada si dobila lepu vest?

Hvala puno! Moja biznis ideja o otvaranju ovakvog centra postoji već duže vreme i kada sam saznala da sam dobila grant, to je bilo kao ostvarenje sna. Ali moram priznati da sam u jednom trenutku bila zatečena i pomislila :”uh, sta sad sledi?” Prvo sam proslavila sa kolegama koji su takođe dobili grantove i sa našom divnom savetnicom, Milicom Bogdanov, a potom i sa porodicom i prijateljima.

Koliko ti znači dobijeni grant?

Grant mi zaista znači u svakom smislu, na prvom mestu finansijski, ali i kao vetar u leđa, jer je moja biznis ideja prepoznata kao nešto što ima potencijal. U ovom trenutku ne bih uspela da pokrenem svoj posao bez granta, ali ne bih odustala od svoje ideje.

Zašto baš Cenar za prevenciju, edukaciju i savetovanje?

Kroz volonterski rad u nekim institucijama, organizacijama, i projektima ministarstva stekla sam iskustvo u radu sa decom, adolescentima i odraslima. Ono što je svima zajedničko je da se svi oni suočavaju sa brojnim životnim i razvojnim problemima i izazovima i da je svakome potrebno da ga neko čuje, razume i prihvati.

Mentalne i emotivne teškoće nisu nešto što neko bira, ali jesu nesto što se rešava uz pomoć i podršku. Period adolescencije je veoma osetljiv a samim tim i najrizičniji period života za mlade, gde dolazi do brojnih rizičnih ponašanja koji remete zdravo formiranje ličnosti.  Takođe, odrasli imaju brojne izazove kao što su različite vrste stresa, partnerstvo, roditeljstvo, posao, različiti psihička stanja …  Ono što se takođe pokazalo kroz terapijski rad jeste da skoro svaka osoba koja je imala neku vrstu traume u detinjstvu, kasnije je ispoljila kroz neki poremećaj ponašanja ili emotivnim i/ili psihološkim smetnjama. Statistika pokazuje da je sve veći broj mladih zavisno od psihoaktivnih supstanci i da pokazuju različite emotivno – psihološke smetnje, a da je broj osoba sa mentalnim teškoćama u porastu oko 500.000. Takođe nova istraživanja  mentalnog  zdravla u novonastaloj situaciji pandemije pokazuju da je svaka 3. osoba razvila neke psihološke i emocionalne smetnje kao što su recimo anksioznost ili depresija.

Zbog toga je važna zaštita mentalnog zdravlja odnosno da se članovima zajednice omogući potpuni razvoj psiholoških i emotivnih potencijala, sposobnosti i veština kao i obezbedi pravovremena terapijska pomoć. Kroz individualni pristup prilagođen pojedincu, ali i grupni rad onima koji dele identične probleme. Preventivni rad za one koji nemaju psihičkih teškoća je važan zbog pružanja informacija o temama mentalnog zdravlja i kvaliteta psihičkog života kao i za menjanje onih aspekata ličnosti kojim nismo zadovoljni i upoznavanju sebe. Dok radioničarski radi ima za cilj jačanje pozitivnih snaga i kapaciteta kao i podršku drugih.

Pomažući drugima pomažemo i sebi, ali i čitavoj zajednici

U kojoj meri smatraš da ti boot camp pomaže u ostvarenju toga? Na koji način?

Bootcamp mi je omogućio da steknem znanja i veštine koja će mi značiti da ljubav prema svojoj profesiji pretočim u biznis ideju i pokrenem posao kojim želim da se bavim. Celokupan program boot camp-a je izuzetno organizovan, ono što smatram da će mi najviše koristiti jeste znanje za pisanje biznis plana odnoso finansijskog dela i kako svoju ideju predstaviti kao celinu. To mi je dalo smernice u kom pravcu se može realizovati moja ideja. Boot camp je za mene jedno novo iskustvo, sa puno pozitivne energije i sjajnih ideja. Ono što mi je ostavilo poseban utisak su mladi preduzetnici koji su bili gosti na boot camp-u i koji su nam preneli svoja iskustva i dali vetar u leđa. Na boot camp-u sam stekla nova poznanstva. Nakon kampa sam nastavila da se družim sa Jevrosimom Njegomirović, žao mi je što njena ideja nije prošla, ali sam sigurna da će ona pronaći svoj put do uspeha. A možda ostvarimo i neku saradnju po pitanju naših biznis ideja. Ovo je bila grupa mladih ljudi koji su puni entuzijazma i sjajnih ideja. Mislim da će svaka od tih ideja biti uspešno realizovana.

Da li smatraš da treba da se organizuje više ovakvih programa? Zašto?

Naravno da treba! Puno mladih koji imaju ideje, znanja i veština, ali ne znaju kako da ih uobliče u biznis ideju, što smo na kampu naučili. Takođe mnogi nemaju ni finansijske mogućnosti da pokrenu svoj biznis, a Yourjob je sjajna prilika da mladi ostanu u svojoj zemlji baveći se poslom koji vole.

Koji su sledeći koraci? Koji su planovi za budućnost?

Sledeći koraci su registracija firme, opremanje, reklama i naravno fokus na posao 300% jer su planovi za budućnost da proširim prvobitnu biznis ideju.

Šta imaš da poručiš svojim vršnjacima u Srbiji?

Ako nešto sanjate, možete to i da ostvarite, ako se probude i zgrabite svoje snove u svoje ruke. I nikada ne odustajte od svojih ideja!

Još jednom čestitamo Tanji i želimo joj puno sreće u nastavku projekta i karijere.