Katolički biskupi u Srbiji sastali su se u ponedjeljak, 28. 02. 2022. godine, u sali Evropa Ordinarijata Beogradske nadbiskupije, s novim direktorom i ravnateljem Caritasa Srbije vlč. Mihai Gergeljem i gospodinom Darkom Totom, nacionalnim koordinatorom Caritasa Srbije, kako bi održali svoju redovnu sjednicu Skupštine Caritasa Srbije.

Sjednici su prisustvovali i zrenjaninski biskup mons. dr. Ladislav Nemet SVD, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, zatim domaćin sjednice cjenjeni beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar SDB, biskup Grkokatoličke eparhije sv. Nikole – Ruski Krstur mons. Đura Džudžar, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, subotički biskup mons. Slavko Večerin, srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, i generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda vlč. Robert Pastyik.

Predstavnici Caritasa Srbije upoznali su prisutne sa strateškim ciljevima i izazovima za naredni dvogodišnji period i izvijestili ih o svom prošlogodišnjem karitativnom radu. Ovom prilikom Skupština je usvojila Izveštaj o radu Caritasa Srbije za 2021. godinu.

Biskupi su posebno istakli i pohvalili sve aktivnosti Caritasa Srbije koji sa novim vođstvom i idejama hrabro nastavlja ostvarivati svoju misiju u pružanju pomoći svim ljudima u potrebi i zalaganju za unapređenje položaja ranjivih i marginaliziranih grupa.

         

U ovom dramatičnom trenutku za čitavu Evropu, kada žitelji Ukrajine proživljavaju strahote rata, Biskupi Srbije izrazili su svoju veliku zabrinutost i tjeskobu i pozvali sve vjernike dobre volje da postom i pokorom rade na promicanju mira, da se mole za što skorije okončanje rata, kako bi svi pogođeni ovim tragičnim konfliktom međusobne tenzije prevazišli kroz kreativan dijalog u iznalaženju mirnog rešenja.

Stoga, iskazujući svoju solidarnost, blizinu i pomoć čitavom ukrajinskom narodu, Katolički biskupi u Srbiji tom prilikom jednoglasno su uputili poziv celokupnom narodu Božjem, kao i svećenicima, redovnicima i redovnicama da u nedjelju 13. ožujka zajedno mole za mir i za što hitnije okončanje rata. Sva milostinja koja će se toga dana prikupiti na euharistijskim slavljima, preko Caritasa Srbije biće dostavljena žrtvama rata te prognanicima i izbjeglicama iz Ukrajine.

Vlč. Robert Pastyik.