Caritas Aleksinac je jedna od organizacija civilnog društva sa opštine Aleksinac koja je u okviru mere zapošljavanja „Zajedno do zajednice“ na četiri meseca angažovala Romkinje i Rome na radovima od javnog interesa, sa ciljem da im se poboljšaju uslovi života i ublaže posledice koje na njihov ekonomski položaj ima pandemija Covid 19.

„Troje ljudi smo angažovali za rad na svakodnevnim aktivnostima u našem Caritasu, dok je dvoje naših korisnika koje smo uputili na konkurs dobilo angažman u Javnom preduzeću za puteve i Domu zdravlja. Ovim ljudima je ovo angažovanje od izuzetnog značaja, kako iz materijalnog, tako i psihosocijalnog ugla, budući da je reč o ranjivim i teško zapošljivim kategorijama ljudi. Pored plate od 28 000 dinara, plaćeni su im svi porezi i doprinosi“, rekao je gospodin Goran Žalac, direktor Caritasa Aleksinac.

Mera zapošljavanja “Zajedno za zajednicu” se realizuje u okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji realizuje Nemačka razvojna saradnja (GIZ) u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Asocijacijom koordinatora za romska pitanja (AOC) i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Pored Aleksinca, ova mera radnog angažovanja se sprovodi još pet opština: Vranju, Kruševcu, Kragujevcu, Pirotu i Subotici. Projekat se implementira u saradnji sa lokalnim samoupravama i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Radovi od javnog interesa mogu se sprovoditi u oblastima: socijalne i humanitarne delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i čišćenja rečnih korita, održavanja higijene u javnim ustanovama i javnim prostorima, uređenju i održavanju javnih površina, kulturnim delatnostima itd.