„Darovanje je radost“ Saradnja Caritasa Subotice i Pannon televizije

Krajem 2014. godine urednici Pannon televizije izrazili su želju da naprave reportažu o jednoj porodici u potrebi, koja je registrovana od strane Caritasa Subotice. Nakon emitovanja reportaže veliki broj gledalaca se javio da pruži pomoć ovoj porodici, što je pozitivno iznenadilo i samog urednika. S obzirom na ovako veliki odaziv građana Caritas Subotice i Pannon televizija su pokrenule veću zajedničku akciju pod nazivom „Adni öröm“ – „Darovanje je radost“, u okviru koje je pred Božić predstavljeno još 12 porodica, kojima je pomognuto da dobiju dovoljno sredstava neophodnih za život zahvaljujući donacijama gledalaca ove televizije.

Porodica Temesvari

Jedan primer je porodica Fleišman, koju čini samohrana majka sa šestoro dece, od kojih je troje maloletnih, a ostalih troje koji su punoletni i sami teško žive. Njihova primanja su bila oko 6000 dinara mesečno i bukvalno su gladovali. Čekali su zimu sa veoma malo drva i skoro bez hrane. Od Caritasa Subotice dobili su 1,5 kubika drva i jedan mali kamion granja. Posle emitovanja emisije dobili su veliku količinu hrane, ogreva i odeće za decu. Jedna ćerka koja uči za krojačicu je dobila mašinu za šivenje, a jedan od sinova je dobio fudbalsku loptu i plaćene treninge fudbala od jednog sugrađanina. Za mamu su našli posao čuvanja deteta.

flajsman-S

Drugi primer je porodica Urfi, koju čini bračni par sa 5 ćerki, koji žive kao podstanari u hladnim prostorijama, nemaju posao, dokumente, ni socijalnu pomoć. Dobijali su samo hleb i peciva od predhodnog dana iz jedne obližnje pekare. Već sledećeg dana nakon emitovanja emisije dobili su jednu peć i dva šporeta sa nešto drva i kukuruza za loženje. Nakon toga dobili su još četiri kubika drva i donacije u hrani. Otac je dobio ponudu da radi u plasteniku. Osoba koja im izdaje stan im je pomogla da se prijave na adresu gde stanuju, kako bi dobili dokumenta i pravo na socijalnu pomoć.

Porodica Urfi

Ovi primeri pokazuju kako je dovoljno malo da se podstakne velika solidarnost prema ljudima u potrebi, kojima se najbolje može pomoći zajedničkim snagama.