Rad na smanjenju siromaštva

Kroz ovaj projekat Caritas ima za cilj da utiče na smanjenje siromaštva u Srbiji, promoviše solidarnost i brigu za osobe u potrebi i razvije volontersku mrežu. U proteklom periodu zalaganje volontera u župama širom Srbije je dovelo do različitih kreativnih inicijativa i konkretnih akcija kojima je pomognuto oko 2.000 osoba.

02042014645

Caritas Zrenjaninske biskupije

U okviru ovog projekta u Zrenjaninskoj biskupiji 12 župa ima stalne aktivnosti usmerene ka smanjenju siromaštva, dok 4 dodatne župe organizuju akcije nekoliko puta godišnje. Ove aktivnosti se sprovode zahvaljujući zalaganju 88 volontera, prisutnih po različitim župama širom biskupije. Redovne aktivnosti se uglavnom odnose na prikupljanje i podelu odeće i obuće. Neke od župa organizuju akcije prikupljanja novca za kupovinu namirnica za osobe u potrebi, kao i prikupljanje donacija u hrani od lokalnih proizvođača. Tokom jedne od poslednjih akcija novac koji je prikupljen iskorišćen je za kupovinu ogreva, hrane i pelena za porodice u potrebi. Samo u periodu od 1. jula do 31. decembra 2014. preko ovih različitih akcija pomognuto je više od 725 osoba.

IMG_5654 (1024x768)

Caritas Subotičke biskupije

U proteklom periodu 12 župa Subotičke biskupije organizovalo je akcije smanjenja siromaštva, kao što su prikupljanje i podela hrane i higijenskih proizvoda, garderobe, obuće, opreme za decu, kao i prodaje kolača, čestitki i cd-ova sa božićnom muzikom, čiji su prihodi bili namenjeni osobama u potrebi. Župe Subotičke biskupije su organizovale i međugeneracijska druženja, kao što je zajednički odlazak mladih i starih u zoološki vrt. Sve ove aktivnosti su sprovedene zahvaljujući mreži od preko 80 volontera.

Osim aktivnih župa i sam Caritas Subotice je organizovao akcije smanjenja siromaštva, kao što su: priprema i podela paketića siromašnoj deci, u saradnji sa lokalnom Gradskom upravom, nevladinim organizacijama i privatnim donatorima ili sakupljanje hrane i higijenskih sredstava u Ekonomskoj školi u Subotici, koja je posle podeljena osobama u potrebi. Tokom zimskih dana Caritas Subotice je obezbedio prostor koji je služio kao prihvatilište za beskućnike i osobe koje nisu imale dovoljno novca za grejanje, gde su mogle da borave tokom hladnog perioda. Ova aktivnost je sprovedena u saradnji sa Opštinskim kriznim štabom i Centrom za socijalni rad.

Caritas Subotice je sproveo i jednu akciju solidarnosti u saradnji sa Pannon televizijom, pod nazivom „Darovanje je radost“. Ova televizija je predstavila situaciju jedne porodice u potrebi, koja je registrovana od strane Caritasa, nakon čega su gledaoci mogli da se jave i pruže donaciju za ovu porodicu. Pošto je veliki broj gledalaca odgovorio na ovaj poziv pred Božić je predstavljeno još 12 porodica, kojima je ovim putem pomognuto da imaju dovoljno sredstava neophodnih za život tokom zimskog perioda, a dvoje roditelja su zahvaljujući ovom programu dobili i ponude za posao.

Preko ovih različitih akcija Caritasa Subotičke biskupije samo u periodu od 1. jula do 31. decembra 2014. pomognuto je preko 720 osoba.

IMG_5634 (1024x768)

Caritas Apostolskog Egzarhata

Caritas Apostolskog Egzarhata ima 65 aktivnih volontera na nivou dijeceze i najveći procenat aktivnih župa. U proteklom periodu 8 od 15 župa je organizovalo akcije usmerene ka smanjenju siromaštva. Naročita pažnja je posvećena brizi o starima, pa su tako organizovana druženja i posete teško pokretnim osobama smeštenim u bolnicama ili u svojim kućama. Neke od aktivnosti su bile usmerene i ka pomoći u lečenju, pa je tako u saradnji sa Evangeličkom crkvom jedna župa obezbedila kupovinu ortopedskih pomagala i bolesničkog kreveta za osobe u potrebi, dok je druga osnovala mali fond za kupovinu lekova za osobe koje nemaju dovoljno sredstava da ih sami kupe. Volonteri iz različitih župa Apostolskog Egzarhata su bili aktivni i u prikupljanju sredstava za kupovinu hrane i ogreva za siromašne porodice, prikupljanju pomoći za porodicu čija je kuća oštećena u požaru, podeli paketića za bolesnu i socijalno ugroženu decu, kao i organizovanju aktivnosti za decu sa posebnim potrebama.

Paketici sv.Nikola

Caritas za Srem

Caritas Sremske biskupije ima preko 90 aktivnih volontera, koji su u poslednjem periodu sprovodili različite akcije smanjenja siromaštva u 9 župa. Sprovedene akcije volontera su bile usmerene ka brizi o starijim osobama, uz redovne posete, pomoć u svakodnevnim aktivnostima, organizovanje prevoza za odlazak na specijalističke preglede ili u Crkvu. Volonteri su takođe bili aktivni u prikupljanju novca za kupovinu namirnica i ogreva za osobe u potrebi, kao i u pripremi i podeli paketića za siromašnu decu.

IMG_8477 (1024x768)

Caritas Beogradske nadbiskupije

U okviru ovog projekta Caritas Beogradske nadbiskupije ima 5 aktivnih župa. Tokom decembra organizovana je akcija prikupljanja novca za pomoć osobama u potrebi, koje je registrovala svaka pojedinačna župna zajednica. Mladi volonteri iz jedne župe su organizovali akcije prodaje adventskih venaca, čiji su prihodi bili iskorišćeni za osobe u stanju socijalne potrebe. Tokom Božićnih praznika dve župe su organizovale svečane obroke za beskućnike i osobe u stanju socijalne potrebe. S obzirom na to da je Caritas Beogradske nadbiskupije u proteklom periodu bio aktivan u pružanju pomoći osobama iz poplavljenih područja, župni Caritasi su takođe organizovali akcije prikupljanja sredstava za osobe iz poplavljenih područja.