Trening: Prikupljanje sredstava – tradicionalni i alternativni izvori finansiranja za organizacije civilnog društva

U okviru projekta SOCIETIES – Support of CSOs in empowering technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe Udruženje ,,Naša kuća” i Caritas Srbije organizovali su trening ,,Prikupljanje sredstava”, koji je održan 12. i 13. decembra u Beogradu. Trening je bio namenjen organizacijama civilnog društva koje se bave osobama sa mentalnim smetnjama ili koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a koje žele da unaprede svoje strategije za prikupljanje sredstava, uspostave saradnju sa poslovnim sektorom i obezbede podršku šire zajednice u kojoj rade.

Cilj treninga bio je upoznavanje učesnika sa potencijalnim tradicionalnim i alternativnim izvorima finansiranja, uspešnim mehanizmima za prikupljanje sredstava i mogućnostima za diverzifikaciju izvora finansiranja. Ideja je bila da se na ovaj način ojačaju kapaciteti učesnika za razumevanje značaja i uspešno uspostavljanje međusektorskih partnerstava, kao i za obezbeđivanje podrške lokalne zajednice.

Učesnici treninga bili su  predstavnici organizacija civilnog društva: Edukativni centar „TIM“ iz Knjaževca, Udruženja za podršku ljudima sa neurozom „HERC“ iz Beograda, COCI Briga o deci, Udruženja „Evo ruka“ iz Zemun polja, Udruženja građana „Mir“ iz Pirota, Udruženja „Čep za hendikep“ i Udruženja građana za razvoj i unapređenje terapijskog, pedagoškog i rekreativnog jahanja „GRIVA“.

Tokom treninga učesnici su razgovarali o primerima, mehanizmima i izazovima saradnje sa poslovnim sektorom, o elementima koji čine uspešnu strategiju za prikupljanje sredstava, a kroz rad u grupama imali su priliku i da osmisle svoje strategije prikupljanja sredstava. Trening im je pružio priliku da steknu veštine i znanje o pojmovima, koji će im biti neophodni kako bi svojoj organizaciji uspešno obezbedili: različite izvore finansiranja, pristup novim resursima, veću vidljivost tema kojima se bave, kroz uspostavljanje novih partnerstava i pristup novim javnostima.

Neki od zaključaka treninga su da je za uspešno rešavanje aktuelnih problema neophodna saradnja sva tri sektora: javnog, poslovnog i civilnog, da je partnerstvo sa kompanijom dvosmeran odnos, koji predstavlja mnogo više od finansijske podrške kompanije, kao i da su vidljivost, komunikacija i uključivanje ključni za obezbeđivanje podrške lokalne zajednice.