PRO.ME.NE. – PROmocija MrežE za meNtalno zdravljE

Caritas Srbije je od 1. januara 2014. počeo rad na implementaciji projekta „PRO.ME.NE. – PROmocija  MrežE za meNtalno zdravljE“. Projekat finansiraju Evropska unija i Caritas Italije.

Caritas Srbije sprovodi projekat sa sledećim organizacijama civilnog društva:

  • Humanitarni centar „Duga“ (Zrenjanin)
  • Udruženje psihijatrijskih korisnika i članova njihovih porodica „Duša“ (Beograd)
  • Udruženje građana „Videa“ (Beograd)
  • Udruženje građana „Valenca“ (Niš)
  • Udruženje građana „Mir“ (Pirot)
  • Udruženje korisnika servisa za mentalno zdravlje „Sunce“ (Novi Kneževac)
  • Udruženje za podršku ljudima sa naurozama „Herc“ (Beograd)

Cilj projekta je promovisanje demokratskog dijaloga između srpskih institucija i mreže organizacija civilnog društva (OCD) koje rade na zaštiti ranjivih grupa, tačnije korisnika službi za mentalno zdravlje, osnaživanjem njihovih unutrašnjih kapaciteta i razvijanjem njihovog učešća u javnim debatama, u procesima kreiranja politika, u pružanju novih usluga nege i podizanju svesti širom zemlje.

Specifični ciljevi projekta su:

  1. Promovisanje OCD koje čine korisnici službi za mentalno zdravlje u Srbiji
  2. Kreiranje mreže OCD korisnika službi za mentalno zdravlje
  3. Podržavanje javnih inicijativa i novih usluga promovisanih od strane OCD u oblasti mentalnog zdravlja

Jedna od prvih aktivnosti je mapiranje i analiza situacije u Srbiji po pitanju organizacija civilnog društva i neformalnih grupa korisnika službi za mentalno zdravlje. Od ključnog je značaja sprovesti mapiranje i analizu karakteristika postojecih OCD i neformalnih grupa koje su aktivne na polju mentalnog zdravlja, kao i razlika koje postoje medju njima, ograničenja i potreba sa kojima se susreću kako bi se postigla maksimalna efikasnost projekta, kao i da bi se u njega i u promovisane procese uključilo što više aktera civilnog društva.

Ukoliko znate za neformalne grupe ili registrovane organizacije koje se bave zaštitom korisnika službi za mentalno zdravlje u Srbiji, molimo Vas da to podelite sa nama. Možete nas kontaktirati putem maila mentalnozdravlje@caritas.rs ili na broj telefona 011- 3610 – 152.